2013. november 26., kedd

A világ visszarendeződése

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:

"4.32. tatah kritárthánám parináma-krama-szamáptir-gunánám 

t
atah – így; kritárthánám – a céljukat betöltve; parináma – a változásoknak; krama – folyamat; szamáptih – vége; gunánám – a gunáknak.

Így, miután a gunák betöltötték a feladatukat, változásaik láncolata véget ér.

Itt a jellemzők felhőjét eloszlató szamádhi (dharma-mégha-szamádhi) másik eredménye van leírva. Kezdetben a természet (prakriti) és a tudat (purusa) közelsége hozza mozgásba az élmény és felszabadulás kettős funkcióját. A tudat közelsége által működésbe hozva, prakriti „anya” az átalakulások látszólag végtelen sorozatát biztosítja a gunákon keresztül. Az „átalakulás” (parináma) kifejezést itt azért használjuk, hogy megerősítsük: a világ, bár örök, soha sincs állandó helyzetben, hanem folyamatos változásban van. Ha a gunák bármikor abbahagynák a működésüket, a világ nem dermedne mozdulatlanná, mint egy fénykép, hanem megnyilvánulatlanná válna. A „megnyilvánulatlan” nem „nemlétezőt” jelent a jógában, mivel semmi sem válhat nemlétezővé vagy valótlanná, ami létezik, és semmilyen nem létező dolog nem válhat soha valósággá.

Amikor a jógi eléri a felszabadulást a jellemzők felhőjét eloszlató szamádhi által, a gunák beteljesítették céljukat. Ahogy a Szánkhja-káriká magyarázza, a prakriti abbahagyja a táncát, amikor látták. A gunák átalakulásának láncolata nem más, mint a természet (prakriti) tánca. A prakriti befejezi a táncát, a gunák visszaáramlanak a forrásukba (a prakritibe), és a világ visszalendül a megnyilvánultból a megnyilvánulatlanba, ami a felszabadult jógit illeti. Ez nem változtatja meg a világ valódiságát, ami létező, de megnyilvánulatlan marad. Mások számára továbbra is megnyilvánul."

Nincsenek megjegyzések: