2013. november 7., csütörtök

A szamádhi magjai

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:

"4.27. tacs-csidrésu pratjajántaráni szamszkárébhjah 

t
acs-csidrésu – az időközökben; pratjajántaráni – más pratjaják; szamszkárébhjah – a szamszkárák által.

Időközönként más gondolatok merülnek fel, a tudatalatti benyomásainktól függően.

A maradandó diszkriminatív tudás pontosan az, amit a szavak mondanak, és nem több. Ez azt jelenti, hogy minden pillanatban képesek vagyunk különbséget tenni az örök és az átmeneti, a megszínezett és a szeplőtlen, a változó és az örökké változatlan között. Ez nem azt jelenti, hogy soha nem fog több ellentmondó gondolat megjelenni az elménkben, azt meg főleg nem jelenti, hogy sohasem fogunk gondolkodni. Ezt mélyen meg kell érteni; máskülönben csalódni fogunk, amikor elérjük ezt az áhított állapotot.

A vivékin (az, aki szert tett a diszkriminatív tudásra) is fog időről időre az egoitáson alapuló gondolatokat tapasztalni. Mivel azonban szilárd a diszkriminatív tudásban, tudni fogja, hogy ezek a gondolatok az átmeneti, megszínezett és változó kategóriába esnek. Más szavakkal, nem a természetünkre vonatkoznak, ezért nem eredményeznek a szenvedés-forrásokon (klésákon) alapuló tetteket. Az ilyen gondolatok nem képesek szenvedést előidézni a vivékinben, mert ő elérte a tartós nem-azonosítást az ilyen gondolatokkal.

Akkor miért van az, hogy még ebben az állapotban is megéljük az ellentmondó gondolatokat? A diszkriminatív tudás a szampragjáta, vagyis a tárggyal rendelkező szamádhi legmagasabb eredménye. E szamádhi által tanulunk meg mindent a tárgyakról, beleértve az elmét. Végül megtanuljuk, hogy van valami, ami nem egy tárgy, és nem érzékelhető. Következtetés által megértjük a különbséget is a tárgyak és az egyetlen nem-tárgy – az alany (a tudat) – között. Amit nem kapunk meg itt, az a tudatról szóló közvetlen tudás, amire csak a tárgy nélküli (aszampragjáta) szamádhiban tehetünk szert. Az objektív (szampragjáta) szamádhit, ami idáig vitt bennünket, maggal rendelkező (szabídzsa) szamádhinak is nevezik. Azért viseli ezt a nevet, mert a karma, a szenvedés-forrásokon alapuló cselekvés, és a jövőbeni újjászületés magjai nem pörkölődtek és semmisültek meg. Mik ezek a magok?

Semmi más, mint a tudatalatti benyomásaink (szamszkárák) és szenvedés-források (klésák). Ezek a benyomások végül csak a mag nélküli (tárgy nélküli) szamádhi állapotában semmisülnek meg. Mivel a vivékin még nem tapasztalta meg ezt az állapotot (máskülönben gjánínak, vagyis felszabadultnak neveznénk), a tudatalatti benyomások még mindig képesek az ellentmondó gondolatok létrehozására."

Nincsenek megjegyzések: