2013. november 16., szombat

Pádángustha-dhanurászana

Kieglészítés Gregor Maehle Ashtanga-könyvéhez:

Pádángustha-dhanurászana (íjpóz lábujjfogással)

Dristi: orrhegyre

Áttekintés: Ez a póz eredetileg az Ashtanga negyedik sorozatában szerepel, de miután már ilyen jól megnyitottuk a mellkast és a vállakat a hátrahajlító sorozattal, akár itt is gyakorolhatjuk. Amikor a pádángustha-dhanurászanát beleveszem a gyakorlásba, akkor a dhanurászana és a pársva-dhanurászana között kihagyom a vinyászát, és a pársva-dhanurászana bal oldala után felgördülve nem tartom ki még öt légzésig a pózt, hanem csinálok egy vinyászát, és azután gyakorlom a pádángustha-dhanurászanát. A pádángustha-dhanurászana annyiban tér el a dhanurászanától, hogy nem kétoldalt nyúlunk hátra a karjainkkal, hogy a lábunkat megfogjuk, hanem a fejünk fölött, és a lábujjakat próbáljuk elérni a kezeinkkel. Ez több vállnyitást igényel, mint a dhanurászana.

Vinyásza számolás:

Csatvári: Kilégzésre feküdjünk hasra.

Pancsa: Hajlítsuk be a térdünket és a könyökünket, és a karokat kifelé forgatva nyúljunk hátra a fülünk mellett felfelé néző tenyérrel, és próbáljuk elérni a lábujjainkat. Utána forgassuk a karokat befelé, és nyújtsuk ki a fejünk fölé, miközben továbbra is a lábujjainkba kapaszkodunk. Párhuzamos karral és combokkal belégzésre egyenesítsük ki a térdeinket és a könyökünket, amennyire tudjuk, és a lábfejeinket toljuk fölfelé, minél messzebb a fejünktől.

Gyakorló változat: Ha nem érjük el a lábujjakat a kezünkkel, vagy ha elértük, akkor képtelenek vagyunk beforgatni a karjainkat párhuzamosra, akkor használjunk jógaövet. Húzzuk át az övet az achilles-inak mögött, miközben a lábunk be van hajlítva, majd kintről befelé tekerjük a két lábszárunk köré. A kát lábszár között áthúzva az övet ellenőrizzük, hogy a két vége egyforma hosszú-e. Fogjuk az öv két végét a kezünkbe, és forgassuk előre a könyökeinket. Egy kézbe fogva a két övet a másikkal hátrébb nyúlhatunk, és így rövidíthetjük az övet, amennyire a hajlékonyságunk engedi. Ebben a pózban a csípő, gerinc és a vállak maximális hátrahajlítása összeadódik, és így válik lehetővé a kör bezárása a lábak megfogásával.

Sad: Engedjük el a lábunkat kilégzésre, és ügyeljünk rá, hogy a kezünk érkezzen először a földre, és ne a fejünk.Belégzésre felfelé néző kutya.


Szapta: Kilégzésre lefelé néző kutya."

Nincsenek megjegyzések: