2013. november 2., szombat

Békászana - békapóz

Újabb részlet Gregor Maehle Astanga-könyvéből:

"Békászana (békapóz)

Dristi: orrhegyre

Áttekintés: A békászana célja a kvadricepsz (négyfejű combizom) nyújtása. Vegyük figyelembe, hogy a hátrahajlító sorozatban a fókusz fokozatosan halad a comboktól (békászana) a pszoász felé, melyet főleg a dhanurászanában és az ustrászanában nyújtunk, és végül a felső gerinchez érkezik a kapótászanánál.

Vinyásza számolás

Kilégzésre ereszkedjünk le csaturanga-dandászanába. A kilégzés végén feküdjünk a hasunkra és hajlítsuk be a lábunkat, hogy a sarkunk a fenekünkhöz érjen. Helyezzük a tenyerünket a lábfejünkre lefelé néző tenyérrel és előre néző ujjakkal, ugyanabban a pozícióban, mint a salabhászana B változatában. A talpunk és a tenyerünk most lefelé fog nézni, a lábujjaink és kézujjaink pedig előre, a fejünk irányába. Ha nem tudjuk felvenni a pózt, akkor az akadály valószínűleg a kvadricepszek merevsége, melynek következtében nem tudjuk eléggé behajlítani a térdünket; vagy pedig a kis mellizom merevsége, amely nem engedi, hogy eléggé hátrafordítsuk a vállainkat ahhoz, hogy a kezünket lefelé néző tenyérrel a lábainkra tudjuk tenni; de a legvalószínűbb, hogy e kettő kombinációja. A következőkben javasolt rávezető pózokkal bemelegíthetünk és megnyújthatjuk mindkét izmot a vinyásza-gyakorlást megelőzően.

Pancsa: Nyomjuk a lábunkat a talaj felé és belégzésre emeljük fel a mellkasunkat a talajról, a törzsünkkel megismételve a salabhászana B mozgását.

Húzzuk lefelé a lapockákat a hátunk mentén, lélegezzünk mélyen a mellkasunkba, és nézzünk az orrunkra. A póz fő célja az, hogy megnyújtsuk a kvadricepszet a nehezebb hátrahajlításokhoz. Először koncentráljunk arra, hogy a sarkunkat és a lábfejünket lenyomjuk a talajra, és amikor ez megvan, akkor a mellkas kiemelésén dolgozzunk. A későbbi pózokban még több lehetőségünk lesz a mellkas nyitására.

Tartsuk a combcsontjainkat semleges helyzetben, miközben lefelé nyomjuk a lábfejünket a kvadricepsz nyújtásához. Miközben azon dolgozunk, hogy lenyomjuk a lábfejeinket a földre a combunk két oldalán, hajlamosak vagyunk befelé forgatni a combcsontot. Erre a helyzetre az utal, ha a talpunk és a sarkunk befelé néz (a combok felé), a rüsztünk pedig kifelé. Ha ez a helyzet, akkor forgassuk kifelé a combcsontokat, hogy a sarkunk pontosan lefelé nézzen. Emlékezzünk rá, hogy ez a póz olyan, mint a dupla triang-mukha-ékapáda-pascsimóttánászana, csak lefelé fordítva. Ugyanúgy, mint abban a pózban, itt is kifelé kell forgatnunk a combunkat.

Próbáljuk párhuzamosan tartani a combcsontjainkat, vagyis a térdek ne legyenek szélesebben, mint a csípők. Ha jobban szétterpesztjük a térdeket, azzal hangsúlyozzuk a vastus lateralis (a négyfejű combizom külső feje) nyújtását. Nem kell összeérinteni sem a térdeket, mert azzal szükségtelenül terheljük őket.

Ha a békászana végrehajtása közben térdfájdalmat érzünk, annak a combcsont vagy a lábszárcsont enyhe elcsúszása lehet az oka. Emelkedjünk fel ülésbe, hajlítsuk be a térdünket, utána pedig végezzünk rúgó mozdulatot (érzéssel). Amikor a lábunkat majdnem kiegyenesítettük 180 fokra, lazítsuk el a combizmokat, hogy a mozdulat enyhén „szétnyissa” a térdízületet. Ez azt jelenti, hogy az ízületi rés egy kis időre megnövekszik. A szalagok most visszahúzzák a csontokat a helyükre, ami általában precízebb záródást tesz lehetővé. Ha még mindig fájdalmat érzünk, annak a hátterében valamilyen térdprobléma, vagy a medence elmozdulása lehet az ok, és ilyenkor nem tanácsos mélyre menni a békászanában. A problémát a vírászana végzésével lehet orvosolni. Polcoljuk alá a medencénket pokrócokkal, és fokozatosan csökkentsük a vastagságukat. Ha szükséges, akkor ellenőriztessük és korrigáltassuk a medence pozícióját egy manuálterápiás szakemberrel.

Helyes és érzéssel történő végrehajtás esetén a békászana, vírászana és a szuptavírászana mind javítja a térdkalács mozgását. A térdkalács elmozdulását gyakran a combizom három fejének egyenetlen feszülése okozza, amit az előző három pózzal lehet korrigálni.

(A négyfejű combizom nég fejjel rendelkezik: a rectus femoris, mely csípőben hajlítja a combot, a vastus lateralis, vastus medialis és a vastus intermedious, melyek mind a térdkalács szalagjához tapadnak. Ha a három közül az együk jobban feszül, mint a másik kettő – legtöbbször a vastus lateralis – az a térdkalácsot oldalra húzza.)

A póz végrehajtása közben fókuszáljunk az alhas stabilizálására és a mellkas kiemelésére, ami által meg tudjuk nyújtani az alsó hátat. Nézzünk az orrhegyre, és vegyünk öt levegőt a békászanában."

Nincsenek megjegyzések: