2013. november 29., péntek

Mentális erő - neked mennyi van?

Számos önfelhatalmazó okosságról hallottunk már a különböző sikerkurzusokon és a Titok-könyvsorozatban, de én úgy gondolom, hogy a siker igazából egy felszínes dolog, ami nem mindig mérhető egyértelműen külsődleges mutatókkal. Ennél sokkal fontosabb tulajdonságok is vannak, amelyek közelebb visznek bennünket a boldogsághoz és az elégedettséghez. Az én szememben a lúzer ellentéte nem a sikeres ember, hanem a mentálisan erős ember, mert ahhoz, hogy bármilyen külső vagy belső célt elérjünk az életben, nagyon sok kitartásra, akaraterőre, eltökéltségre van szükség. Ezt mind összefoglalhatjuk a mentális erő kifejezéssel.

Felmerülhet a kérdés, hogy a mentális erő az egy születési adottság, ami vagy van, vagy nincs, és ha nincs, akkor abba bele kell törődnünk? Nos, én úgy gondolom, hogy a mentális erő igenis fejleszthető, és a jóga ősi meditációs technikái pontosan ezt tették, teszik lehetővé. ahhoz azonban, hogy megértsük, mi is az a mentális erő, érdemes megismerni azoknak az embereknek a jellemzőit, akik rendelkeznek vele. A Forbes magazin oldalán találtam egy cikket, ami 13 dolgot sorol fel, amit a mentálisan erős emberek NEM csinálnak, és ebben az esetben kézenfekvőnek látszik, hogy ha valaki szereti ezeket a dolgokat csinálni, vagy ragaszkodik hozzájuk, esetleg függőségben van tőlük, azzal elveszíti a mentális erejét. Nos, nézzük akkor a 13-as listát, és némi kommentárt mindegyikhez:

1. Nem vesztegetik az időt az önsajnálatra. Nem veszik magukra az áldozat szerepét, és nem okolnak másokat azért, ami velük történik. lehet, hogy azért, mert ismerik a karma törvényét, vagy egyszerűen rájöttek már, hogy az élet nem mindig igazságos, legalábbis nem úgy, ahogyan mi elképzeljük. Viszont a legnagyobb kudarcból is képesek tanulni és újra talpra állni.

2. Nem adják át az erejüket. Amikor alárendeljük magunkat mások negatív véleményének, akkor ezáltal elveszítjük a saját erőnket, anélkül, hogy másokon segítettünk volna vele. A mentálisan erős emberek ereje abban rejlik, hogy megválasztják, hogyan reagáljanak mások negativizmusára.

3. Nem menekülnek a változás elől. Ebben a világban egyetlen dolog biztos: a változás. Aki ezt nem látja be, az az elmúlt, már nem létező dolgok posványába süpped, és az idő eljár felette, az élet elmegy mellette. A mentális erőt a változások befogadására kell használni, és még több erőt kell meríteni a változásokból.

4. Nem pazarolják az idejüket olyan dolgokra, amiket nem tudnak befolyásolni. Számtalan olyan eset van az életünkben, amikor nem tudjuk befolyásolni a körülményeket, a dolgok folyását, és kiváltképp más embereket. Ilyenkor csak azt tudjuk befolyásolni, hogy miképpen reagálunk a történtekre, és ezt kell helyesen megválasztani. Nem csak azért, mert szerepet játszhat abban, ahogy a dolgok alakulnak körülöttünk, de legfőképpen azért, mert a különböző helyzetekben adott reakcióink fogják meghatározni azt, hogy mások hogyan viszonyulnak hozzánk.

5. Nem aggódnak azon, hogy másokat elégedetté tegyenek. Ez persze egy kétélű dolog. Ha megpróbálunk mindenkit elégedetté tenni, az úgysem fog sikerülni, és közben a saját céljainkról kell lemondanunk. Ha viszont túlontúl közömbösek vagyunk, még a számunkra fontos emberek iránt is, akkor a céljaink önössé válnak, és értelmüket veszítik. Vagyis meg kell tanulni, hogy ki érdemli meg azt, hogy az elégedettségével törődjünk, és mi az, amivel valóban boldogabbá tehetjük (mert ez sokszor nem is azonos azzal, amit éppen követelnek vagy elvárnak tőlünk).

6. Nem félnek a kiszámítható kockázattól. Egyesek úgy gondolkodnak, hogy csak az nem veszít, aki nem is kockáztat, és a biztonságot keresik. Ez azonban egy tipikus lúzer-hozzáállás, biztonság ugyanis nem létezik ebben a világban. A mentálisan erős ember megfordítja a képletet: Aki nem kockáztat, az nem győz. Persze nem az ész nélküli, értelmetlen kockázatról van itt szó, hanem az esélyek megfontolt latolgatásáról, az olyan lehetőségek kihasználásáról, melyek végeredménye bizonytalan, de kecsegtető.

7. Nem merengenek a múlton. Ha a múltra koncentrálunk, az még rosszabb, mintha állandóan a jövő miatt aggódnánk. Sem a múlt sérelmeinek felhánytorgatása, sem a nosztalgiázás nem eredményez mást, mint egy hamis menedéket a jelen kihívásai elől. A mentálisan erős emberek ismerik és gyakorolják a jógikus aforizmát: "Légy jelen a MOST-ban!"

8. Nem követik el ugyanazokat a hibákat újra és újra. Az őrület definíciója: amikor ugyanazt ismételgeted, de más eredményt vársz tőle :-). Ha egyszer (vagy legfeljebb kétszer) elkövetsz egy hibát, abból tanulni kell, és változtatni. ha nem is mindig könnyű a belső változás, legalább valami külső változásra erőfeszítést kell tenni. Ha nem tudjuk megváltoztatni a helytelen szokásainkat, akkor kérjünk segítséget, és készítsünk tervet arra, hogy fejlődni tudjunk benne. Ezt nevezik személyiség-fejlődésnek, nem a mézes-mázos ezotériában bújtatott ál-spiritualizmust, amely sok esetben szintén menekülés a valós problémáink elől.

9.  Nem bosszankodnak mások sikerén. Meg kell érteni, hogy az irigység egy olyan negatív kód a tudatunkban, ami hatalmas mennyiségű pozitív mentális erőt emészt fel. Sem mások kritizálása, sem a rosszindulatúskodás, sem a méltatlankodás, hogy "Neki mért jön össze, nekem meg miért nem?" nem visz előbbre. Egy valódi erős és nemes lelkű személyiség őszintén tud örülni mások sikereinek, mert tudja, hogy közösségi szinten minden egyéni siker mindannyiunkat előbbre visz, és inspirációként tudja használni mások sikereit a saját fejlődésében is.

10. Nem adják fel, ha kudarcot vallanak. A képlet egyszerű: aki feladja, az sohasem nyer, aki pedig nyer, az sohasem adja fel. Nem az számít, hogy hányszor buksz meg, vagy maradsz alul a kihívással szemben, hanem az, hogy hányszor állsz fel, és küzdesz tovább, tanulva a kudarcokból. Never give up!

11. Nem félnek egyedül lenni. Az egyedüllét jó lehetőség arra, hogy tanuljunk, tervezzünk, fejlesszük magunkat. Az életben a legtöbbször egyedül kell szembenéznünk a kihívásokkal, senki nem fogja megoldani helyettünk a problémáinkat. Persze ha valaki nem képes tartalmas társas kapcsolatokat kialakítani, akkor túlontúl magányos harcossá válhat, és az már nem előnyös. De a másik oldalon a ko-dependencia sem kedvez az egyéni erősségeink kibontakoztatásának. Szóval itt is az arany egyensúlyra kell törekedni: egyedül is boldog tudok lenni, és másokkal együtt is.

12. Nem érzik, hogy a világ tartozik nekik valamivel. Semmivel jöttünk ebbe a világba, és semmivel is fogunk elmenni. Minden, amit közben kapunk, legyen az anyagi tárgy, érzelmi kapcsolat, szeretet, lecke, vagy lehetőség a fejlődésre, a világ ajándéka, ami nem jár nekünk, és nem azért kapjuk, mert kiérdemeltük. És ha valamit szeretnénk elérni, akkor erőfeszítést kell tenni érte, és az eredmény még akkor sem garantált. Itt is a jóga aforizmája érvényesül: "No expectations!"

13. Nem várnak azonnali eredményeket. Az előző pontból következik, hogy ha erőfeszítést teszünk egy cél elérése érdekében, akkor ott kell lennie a türelemnek, a kitartásnak, a lelkesedésnek, mert biztosak lehetünk abban, hogy az eredmény nem fog azonnal vagy könnyen jönni. Legalábbis az olyan eredmény, amiért megéri küzdeni. Általános pszichológiai tény, hogy amiért nem tettünk erőfeszítést, azt nem is értékeljük annyira, és könnyen elvesztegetjük. Ez igaz a vagyonra, kapcsolatokra, vagy bármilyen téren elért sikerekre is. tehát nem az eredmény formálja a jellemünket, hanem az erőfeszítés, mit útközben tennünk kell. A kalapács ütései edzik az acélpengét, és amikor kihűl, akkor már nem változik, nem fejlődik tovább. A háborúban a penge csupán egy eszköz, amely a harcos és a kovács ügyességét dicséri, mert ők tették az erőfeszítést. A penge ereje az elviselt ütésekben rejlik, a szenvedés hozza ki belőle a legnemesebb tulajdonságokat. 

Nos, akkor gyűjtsétek a mentális erőt, és ha elakadtok, gyertek jógázni, mert minden titok kulcsa a matracon hever, és minden probléma megoldódhat, ha elmélyülten gyakorolunk! 

Nincsenek megjegyzések: