2013. november 25., hétfő

Világpremier - Inverz-jóga!

Jövő hét csütörtöktől megszűnik az Iron-jóga órám, és helyette decembertől egy új óratípust próbálhattok ki, melynek Inverz-jóga a neve. Szóval most csütörtökön mindenkit szeretettel várok az utolsó jubileumi Iron-jógára, mellyel el is búcsúztatjuk ezt az óratípust, amelyet majdnem három évig minden csütörtökön tartottam eddig. Most pedig néhány szót arról, hogy miért szűnik meg ez az óra, és miért lesz helyette új.

Hot vinyásza 

Talán már többen is észleltétek, hogy az új Atma Buda megnyitásával egyidőben megjelent már egy új óratípus a kínálatunkban, mégpedig a Hot Vinyásza, amit én, Orsi és Eszter is tartunk az Atma Budában. Nem titok, hogy szeretem melegben tartani az órákat, még az Ashtangát is, és az sem titok, hogy szeretem a jógásokkal kipróbáltatni az új, haladóbbnak tűnő pózokat. Pályafutásomat Agni, majd Ashtanga-órák tartásával kezdtem, és mivel mindkét óra fix sorozatból áll, a gyakorlók és az oktató esetében is fennáll annak a veszélye, hogy egy idő múlva ráun, illetve4 vágyik egy kis változatosságra, és szeretné másféle terhelésnek kitenni a szervezetét is. Hiszen egy-egy fix sorozat, akármennyxire sokoldalú is, mégis csak elhanyagolhat bizonyos területeket, illetve a szervezetünk könnyebben megszokja az azonos terhelést, mintha mindig valami mással lepnénk meg. 

Bye-bye második sorozat

A második sorozat-órával kapcsolatban pedig az a tapasztalat alakult ki, hogy sokan félnek tőle, és inkább visszamennek az első sorozathoz, a teljes másodikat még heti egyszer sem szívesen vállalják be. Amikor láttam, hogy megcsappant az érdeklődés a második sorozat vezetett óra iránt, és már csak egy-két ember járt rá, úgy döntöttem, hogy változtatni kell a koncepción, és bevezettem helyette a Hot Vonyászát. Ez az óra csak másfél óra hosszú, az elején napüdvözletekkel, a végén gyertyával, ekével, néhány levezető pózzal zárunk. A kettő között pedig álló és talaj-pózokat végzünk sok vinyászával, a második-harmadik sorozatból válogatva, illetve Krishnamacharya vinyásza krama módszeréből ismert különböző ászana-változatokat gyakorolunk, két-három pózt összefűzve, tíz légzésekig kitartva a pózokat. Így ez az óra változatos, mindig más történik, és játékos, könnyített formában ki lehet próbálni mindazt, ami az első sorozatba nem fért bele. Az óra máris nagy népszerűségnek örvend a legkülönbözőbb szintű gyakorlók körében. Azt tapasztalom, hogy akik régebb óta gyakorolják az Ashtangát vagy az Agnit, azok is vágynak a változatosságra, más irányú terhelésre legalább heti egy-két alkalommal. Aki pedig továbbra is kedvet érez a második sorozat gyakorlásához, az megteheti velem a vasárnap reggeli Ashtanga gyakorláson.

Iron yoga for Iron men

Az Iron jóga óra, bár itt sem fix sorozattal dolgozunk, elsősorban az erőt igénylő ászanákra, vagy dinamikusan ismétlődő feladatokra épül. Ami azt jelenti, hogy a has, törsz, láb, felsőtest és a karok is sorra kerülnek. Most hallottam utólag, hogy a lányok azért nem preferálták az órát, mert túl sok volt benne a fekvőtámasz, és bár az Ashtangára még rá lehet általában venni a lányokat, ha annál többet kell dolgozni karral, mint amennyit a vinyászák megkívánnak, az már heves tiltakozást vált ki belőlük. A fiúk pedig, akik mindig legalább az óra közönségének felét alkották, szintén kikoptak, mert ha már erősítés, akkor inkább cross-fit, vagy thaibox. Mellesleg én is így vagyok vele, mert bár annak idején azért indítottam el ezt az órát, hogy egy keresztezést hozzak létre a calisthenics (saját testsúlyos edzés) és a jóga között, megmutatva, hogy mi mindent ki lehet hozni belőle, mára én is különválasztottam az erősítő edzést és a jógát. Szóval  bár egészen augusztus végéig telt házzal mentek az órák, szeptembertől jelentősen leapadtak, és átlagban két-három ember jelenik meg csütörtökönként. Amire pedig nincs igény, azt nem érdemes erőltetni, inkább keresni kell egy olyan óratípust, ami még nincs, és amire igény is lehet. Így született meg az Inverz-jóga ötlete. 

Inverz-jóga

Nos, miről is fog szólni ez az óra? Alapszerkezete a Hot Vinyásza óráéhoz hasonló lesz, de nem melegben végezzük, hiszen a fő hangsúly a fordított pózokon lesz, vagyis elég sokat fogunk a levegőben tartózkodni, vagy éppen fejjel lefelé, amivel azért meleg teremben csínján kell bánni. Sokféle tematikus óra létezik, nálunk is van csípőnyitó meg hátrahajlító óra is, illetve a Hot Vinyászán ezeket szoktam váltogatni és mixelni. Olyan óráról azonban nemigen hallottam, sem itthon, sem külföldön, amelyen a fordított pózoké a főszerep. Pedig ránk fér néha egy kicsit fejjel lefelé nézni a világot, nem is beszélve a fordított pózok számos fordított hatásáról: megfiatalítja a sejteket és az idegrendszert, stimulálja az agyat, a tobozmirigyet, agyalapi mirigyet és a pajzsmirigyet is. Tehermentesíti a lábakat, és erősíti a felsőtest és a karok izomzatát. 

Az órán természetesen nem csak fordított pózokat fogunk gyakorolni, hanem lesznek álló pózok is, valamint hidak, sáskák, kartámaszok, és természetesen a gyertya, fejenállás, alkartámasz és kézenállás csillió változatát is kipróbálhatjátok. Lesz azért közte vinyásza is , a pózokat pedig tíz légzésig vagy fél percig fogjuk kitartani. Szóval az Iron jóga helyett egy "jógásabb" stílusú, de azért így is kihívásokkal teli óra vár majd benneteket jövő csütörtöktől, és remélem, hogy megnyeri a tetszéseteket! Ezen a héten pedig gyertek az Iron-jóga búcsú-kiadására, remélem, ez is emlékezetes lesz!

Nincsenek megjegyzések: