2013. november 24., vasárnap

Laghu-vadzsrászana (kisvillám-póz)

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Laghu-vadzsrászana (kisvillám-póz)

Dristi: orrhegyre

Áttekintés: A póz fő fókusza a kvadricepsz erősítése a kapótászana előkészítéseképpen.

Vinyásza számolás:

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre térdelő helyzetbe, egyenes törzzsel és tegyük csípőre a kezünket. Itt is fejlesszünk ki erős alapot a lábak segítségével, ahogy az ustrászanánál is írtuk.

Astau (teljes verzió): Kilégzésre hajoljunk hátra és helyezzük a tenyerünket a bokáinkra, a hüvelykujjak legyenek belül, a többi pedig kívül. Egyenes karral hajoljunk hátra még jobban, amíg a fejünk nem ér a földhöz, miközben végig íveltetjük a hátunkat, amennyire csak lehetséges. Ne ejtsük az összes súlyunkat a fejünkre, csak könnyedén érintsük a földhöz. Tartsuk a csípőt olyan magasan, ahogy csak tudjuk, és feszítsük meg a kvadricepszet a sípcsontokat a talajba nyomva (mintha ki akarnánk egyenesíteni a térdeinket). Ha a testsúlyunk java részét a combunkkal tartjuk ahelyett, hogy a fejünkre nehezednénk, képesek leszünk vissza is jönni a pózból öt légzés után. Ez eleinte nagy kihívás lehet. Ha nem tudunk visszajönni belőle, akkor kipróbálhatjuk a kezdő változatot, melynek leírása a következő oldalon lesz.

A hátrahajlás közben tartsuk a súlyunkat a kvadricepsszel, és excentrikusan feszítsük őket, vagyis ellensúlyozzuk a gravitációt, és engedjük megnyúlni őket, miközben összezsugorodnak. Ez a leghatékonyabb módja bármelyik izom megerősítésének. Tartsuk erősen a bandhákat és némileg közelítsük és forgassuk befelé a combokat, hogy a térdeink ne csússzanak ki oldalra.

Húzzuk lefelé a lapockáinkat a hátunkon és lélegezzünk a mellkasba. Vegyünk öt levegőt és nézzünk az orrunkra, hogy megakadályozzuk a nyak túlnyújtását. Ha képtelenek vagyunk a teljes póz kivitelezésére a fentiek szerint, akkor próbáljuk meg a következőt:

Kezdő változat

A nyolcadik vinyásza teljes változatának végrehajtásához nem csak erős kvadricepszre van szükség, hanem erős ízületi szalagokra is a térdben, különösen erős keresztszalagokra (amik a combcsont előrecsúszását akadályozzák meg a sípcsonthoz képest, és vice versa). Ha előzőleg már megsérült a keresztszalagunk, vagy megerőltettük, akkor ne végezzük egyből a teljes változatot, hanem fokozatosan erősítsük meg a térdeinket több hónap gyakorlással."

Nincsenek megjegyzések: