2013. november 30., szombat

Laghu-vadzsrászana gyakorló változat

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"
  • A kvadricepsz megerősítéséhez használjuk a következő módszert: először tartsuk a kezünket a vádlinkon minél közelebb a térdhez, és nézzük meg, hogy végre tudjuk-e hajtani az egész gyakorlatot a feljövetellel együtt egyenes karokkal.
  • Ha nem tudunk feljönni, akkor hajlítsuk be a könyökünket a kilencedik vinyászánál, és nyomjuk a könyökünket erősen a sarkunknak, és lendületet véve jöjjünk fel. Így a karjainkkal kipótolhatjuk a hiányzó erőt a lábban. Ha már ez megy, akkor fokozatosan, hónapok alatt csökkentsük a karok szerepét és fektessük a hangsúlyt a kvadricepszre.
  • Ha még a karok segítségével sem tudunk feljönni, próbáljuk meg a következő módszert: a nyolcadik vinyászában ne engedjük le a fejünket a földig, hanem csak annyira, amennyire mélyen öt légzésig meg tudjuk tartani, és utána vissza tudunk jönni belőle. Jegyezzük meg, hogy milyen mélyre mentünk, és másnap folytassuk ugyaninnen. Ha már biztosabbak vagyunk magunkban, akkor mehetünk néhány centivel lejjebb. Így – fokozatosan, több hónap alatt – fejlődni fog a képességünk, hogy excentrikusan megnyújtsuk és koncentrikusan megfeszítsük a kvadricepszet, amíg el nem érjük a földet. Nincs sok értelme hátraereszkedni és aztán a földre rogyni. Ezáltal nem leszünk sem erősebbek, sem a kapótászana végrehajtásához nem kerülünk közelebb.
  • Ha nem haladunk az előző gyakorlatokkal, annak az lehet az oka, hogy a kvadricepszünk esetleg túl rövid, és nem rendelkezik elegendő mozgástartománnyal. Ekkor további nyújtó gyakorlatokat kell végezni a kvadricepsz nyújtására, például minden nap hosszabb időt eltölteni a szupta-vírászanában.
Az aktív elengedés technikája: Feszítsük meg a kvadricepszet, mintha ki akarnánk egyenesíteni a lábunkat, hogy felálljunk. Maradjunk a pózban, és dolgozzunk a karokkal, hogy ellensúlyozzuk a lábak akcióját. Ezáltal excentrikusan meg tudjuk nyújtani a kvadricepszet.

Nava: A belégzést erősen kössük össze a bandhákkal, feszítsük meg a kvadricepszet és emelkedjünk fel a pózból, a kezünket csípőre téve.
Kilégzésre helyezzük a tenyereinket a padlóra a térdeink két oldalán.
Dasa: Belégzésre emeljük ki magunkat kartámaszba (lólászana), a lábakat jó magasra emelve és egyenes karokkal. Tartsuk ki a vinyászát a belégzés időtartamára. Ez megint csak fontos a hátrahajlítás ellensúlyozásához.

Ékádasa: Kilégzésre lebegjünk hátra csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya."


Megjegyzés: A laghu-vadzsrászana leírásában nem lett kiemelve, hogy a tenyereket a combokra vagy a térdekre kell helyezni az eredeti pózban. Ebben az esetben a karokkal is rá tudunk egy kicsit segíteni a hátrahajlítás fokozására, bár dominánsan a farizmokkal és a kvadricepsszel dolgozunk. Ha a csípő túl kötött, és nem érjük el a térdünket és a combunkat sem, akkor a tenyereket helyezhetjük a vádlira is, de ez csak a póz rávezető változata.

Nincsenek megjegyzések: