2014. május 28., szerda

Kurkuma, az ízületdoktor

A legújabb sztárnövény a kurkuma. Indiában évezredek óta használják konyhai fűszerként, de mostanában étrend-kiegészítőként is felkapott lett. 

A kurkuma egyre nagyobb népszerűségnek örvend az elmúlt évtizedben, először vértisztító, majd később ízületi fájdalmat csökkentő hatásai miatt. Amint közkedvelt gyógynövénnyé vált, ezzel együtt a felhasználási területe is beszűkült. Bár a kurkuma egy csodálatos gyógynövény, és számos gyógyhatása is van, ugyanakkor nagyon erőteljes, és erősen felboríthatja a testünk egyensúlyát, ha túl sokat, vagy nem megfelelően alkalmazzuk. A legtöbb ember nincs ennek tudatában, pedig nem ártana.

Először is, a jó hír: a gumója és a gyökértörzse is gyógyhatású, de a főzéshez és a gyógyászatban ez utóbbi részét használják. Melegítő hatású, fűszeres és keserű az íze, és a lép, gyomor és máj-meridiánra hat. Felélénkíti a vért és a csít, fájdalomcsillapító, elősegíti a menstruációt, epehajtó, antibakteriális, gombaölő és gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak.

A kurkumagyökér jó hatású a menstruáció hiánya, fájdalmas menstruáció, sportsérülések, zúzódásos fájdalom és duzzanat, lágyéki, hasi és gyomortáji puffadás és fájdalom esetén, csökkenti a vérpangást és fájdalmas blokkokat, amiket a Szél, hideg és nedvesség okoz, különösen a vállakban. Epekő, májgyulladás, sebek, zúzódások, fogfájás, vérzés, ízületi gyulladás és hályogok esetén is használják. Emellett a gyökértörzs gyulladásgátló, antioxidáns hatású, és tisztítja a vért és a májat. Erősíti az emésztést, javítja a bélflórát, elősegíti a fehérje emésztését, és jó hatással van bélszelek, hasfájás és sárgaság esetén.

Ha mindezeket tudja, akkor mégis, milyen ártalmas hatása lehet a kurkumának? Nos, a rossz hír a következő: A kurkuma nagyon keserű, ezért erősen szárítja a vért és a Jint. ha hosszú ideig szedjük, illetve túladagoljuk, akkor szédülést, látászavarokat, álmatlanságot, szemszáradást, égő érzést okozhat a kezekben, a lábakban és a csontokban, és éjszakai izzadást is előidézhet. 

Mivel itt nyugaton annyira nagyra értékelik a kurkumát, mint fájdalomcsillapítót, az emberek hajlamosak hihetetlen mennyiségeket bevenni belőle. Nem ritka, hogy az emberek válogatás nélkül szedik az étrend-kiegészítőket. ha ez vagy az jó valamire, akkor az emberek automatikusan szedni kezdik, jó hosszú ideig, mivel azt gondolják, hogy ha valami jó és használ, akkor minél többet kell beszedni belőle. És még akkor is folytatják a szedését megelőzési céllal, amikor már nincs szükségük rá. Bár ez a megközelítés rendben lehet bizonyos étrendkiegészítők esetében, a kurkumánál nem érvényes. 

A kurkuma valóban csillapítja a fájdalmat és a duzzanatot, de ha túladagoljuk, vagy túl hosszú ideig szedjük, akkor gyengíti a vért és a jint. Ez még inkább igaz a vegetáriánusok, vegánok és a menstruáló nők esetében, akiknek ezért még óvatosabban kell alkalmazniuk. Hosszú ideig tart, mire újra felerősítjük a jint, és azok a nedvesítő gyógynövények, amik ezt teszik, kockázatos hatással lehetnek az emésztőrendszerre. 
  
Amikor gyógynövényeket vagy étrend-kiegészítőket szeretnénk alkalmazni, akkor vegyük figyelembe az illető testalkatát, az összes szimptómájával együtt, mielőtt kiválasztjuk a legmegfelelőbbet. Ezen felül, a legjobb, ha nemcsak egy, a kereskedelemben reklámozott hatása miatt használunk egy gyógynövényt. Ez hosszú távon hátrányos hatással is lehet a testre más szempontból, akkor pedig elterjed az adott gyógynövényről, hogy veszélyes "mellékhatásai" vannak. 

A legtöbb gyógynövény gyengéden hat, és nincs mellékhatása, csak ha nem megfelelően alkalmazzuk. Ha csak egy, népszerű hatását vesszük figyelembe, az nem csak háttérbe szorítja a növény más hatásait, és káros lehet bizonyos esetekben, hanem a gyógynövények tudományára is rossz fényt vethet. A gyógynövényeket tradicionális hatásaik és a kezelendő személy teljes ismeretében kell használni, nem csak egy gyógyhatást kiemelve. 

Nincsenek megjegyzések: