2014. május 31., szombat

Szupta-úrdhva-páda-vadzsrászana befejezés

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Nava: Több fázisra fogjuk osztani ezt a nehéz vinyászát, hogy elérhetővé tegyük azok számára, akik még nem rendelkeznek extrém csípő-mobilitással.

  1. fázis – a bal láb behajlítása

A belégzés kezdetével együtt hajlítsuk be a bal lábunkat és helyezzük a bal bokánkat közvetlenül a bal csípőízület mellé. Változtassuk meg a fogást, és fogjuk meg a bal kezünkkel a bal lábunk külső oldalát. Most ezzel a kezünkkel teljesen hajlítsuk be a térdízületünket, megnyújtva a kvadricepszet. A bal lábszárnak ugyanolyan pozícióban kell lennie a bal combunkhoz képest, mintha vírászanában ülnénk, bármiféle magasítás nélkül az ülőcsontunk alatt. Ha nem vagyunk képesek végrehajtani ezt a póz, akkor ne próbálkozzunk meg a szupta-úrdhva-páda-vadzsrászanával, mert az erre való képtelenség azt jelzi, hogy a kvadricepszünk még nem elég hosszú a póz biztonságos végrehajtásához.

  1. fázis – mindkét térd felemelése a mennyezet felé

A kilégzést folytatva, húzzuk fel mindkét térdet együtt a mennyezet felé a csípőízületeket kiterjesztve. Ezt úgy tehetjük meg, ha együtt tartjuk a térdeinket és mindkét láb pozícióját megtartjuk.

Fogjuk a jobb lábunkat a jobb kezünkkel és folytassuk a bal láb behelyezését a vírászana pozícióba. Amikor mindkét térd a mennyezet felé mutat, enyhén homorítsuk a derekunkat, hogy biztonságosan át tudjunk gurulni a jobb karunkon. Most gyertyapóz-szerűségben vagyunk, az egyik lábunk lótuszban van, a másik pedig be van hajlítva. Mindkét comb azonban függőleges a padlóhoz képest.

  1. fázis: előregurulás

Kilégzésre domborítsuk enyhén a felső gerincünket (ne az alsót), és gördüljünk át a karunk felett, a csípőket egyenesen tartva. Ellenőrizzük, hogy a vállaink a földön maradnak, amíg mindkét láb le nem ér. tartsuk homorúan a derekunkat, hogy csökkentsük a gerincre nehezedő nyomást és vigyük ki tovább a könyökünket oldalra, miközben behajlítjuk. Tartsuk együtt a térdeket, máskülönben nem fogjuk tudni tartani a kezünkkel a jobb nagylábujjunkat. Mielőtt leér a térdünk és a lábunk, nyomjuk a bal lábunkat a bal combunkhoz, spicceltessük a lábfejünket és hajlítsuk be a lábujjainkat. Ha ezt elmulasztjuk, akkor megsérülhetnek a lábujjaink, különösen a nagylábujjunk.

  1. fázis: a törzs felemelése

Amikor a térdeink leértek, azonnal kezdjük meg a belégzést, kezdjük el hajlítani a csípőnket, és a lendületet kihasználva jöjjünk fel ülő helyzetbe. Ahogy felemelkedünk, továbbra is közelítsük egymáshoz a térdeinket és forgassuk befelé a jobb combunkat, miközben továbbra is fogjuk a kezünkkel a jobb nagylábujjat.

Amikor felültünk, helyezzük a jobb tenyerünket a jobb lábunk alá, lefelé néző tenyérrel és a tárda alatt lévő lábujjakkal, mint ahogyan a bharadvádzsászanában tettük. A különbség annyi, hogy itt együtt tartjuk a térdeinket, míg a bharadvádzsászanában távolítottuk egymástól.

Fordítsuk a törzset jobbra és szilárdan nyomjuk a földbe a bal ülőcsontunkat. Emeljük ki a mellkasunkat és húzzuk a lapockáinkat lefelé a hátunk mentén. Mint minden csavarásban, engedjük le az állunkat és emeljük a fejtetőnket a mennyezet felé. Nézzünk az orrunkra és vegyünk öt mély levegőt. Kilégzésre vegyük ki a kezünket, forduljunk vissza és tegyük le a tenyereinket a hátraugráshoz. Azt is megtehetjük, hogy egyik vagy mindkét térdünket kiegyenesítjük, ha érzékenyek a féllótuszban történő hátraugrásra.

Az aktív elengedés technikája: ugyanaz, mint a bharadvádzsászanában.

Rávezető és gyakorló póz: Vegyük fel a szupta-úrdhva-páda-vadzsrászana végső pozícióját, és lassan feküdjünk le a hátunkra, miközben fogjuk a lábunkat és mindkét térdünk a talajon van. Ezen a testhelyzeten keresztül kell majd tranzitálnunk egy pillanatra, miközben a végpozíció felé tartunk. Homorítva emeljük el a hátunkat a talajtól, hogy jobban tudjuk fogni a nagylábujjunkat. érzékeljük, hogy a derék lordózisa jobban elősegíti a lábujjfogást, mint a kifózis.

Dasa: Belégzésre emeljük ki magunkat lólászanába.
Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: belégzésre felfelé néző kutya.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.
Csaturdasa-Vimsatihi: ismételjük meg a szupta-úrdhva-páda-vadzsrászanát a bal oldalra is.

Nincsenek megjegyzések: