2014. május 30., péntek

Egészséges szeretnél lenni? Hagyd abba ezt a 7 dolgot!

Az egészséges életmód néha nem arról szól, hogy mire kellene rászoktatni magadat, hanem arról is, hogy miről kellene leszoknod. Vannak olyan berögződéseink, amelyeken, ha nem változtatunk, akkor a legspártaibb edzés és a legszigorúbb diéta sem fog tartós eredményhez vezetni. Nos, akkor lássunk hét tippet az egészségesebb és boldogabb élethez!

1. Hagyd abba a kifogások gyártását! Mindannyian ugyanannyi idővel rendelkezünk, és ne is sértődj meg, de vannak nálad elfoglaltabb emberek, akik mégis találnak időt az edzésre! Tedd félre az energiazabáló és demotiváló kifogásokat, és teremts időt a napodban az edzésre! Annyival jobban fogod érezni magad, miután ezt meglépted!

2. Hagyd abba az edzések ellógását! Az alkalmi vagy heti egy edzés nem biztosítja az egészségedet. Állíts össze egy olyan edzéstervet, ami teljesíthető, és hajtsd végre! Például heti három kardió és heti három erősítés, vagy heti három jóga és heti három kombinált edzés. A hét legtöbb napján legyen edzés, és hagyj egy pihenőnapot hat helyett.

3. Hagyd abba a demotiváló gondolatokat! Ha azt hajtogatod: "Utálok edzeni", akkor mi fog történni? Megutálod az edzést! Ehelyett válassz más megközelítést: tedd fel magadnak a kérdést: "Milyen gyakorlatokat szeretek?" Milyen mozgásforma motiválna arra, hogy minden nap csináljam, mert szeretem? lehet, hogy éppen focizni szeretsz a gyerekeiddel, vagy kirándulni. Végtelen számú lehetőséged van: játszhatsz labdajátékot, mehetsz edzőterembe, táncórára, jógára, úszhatsz, hegyet mászhatsz, korizhatsz, stb. Mindegy, hány éves vagy és mennyire edzett, biztosan találsz valami hozzád illőt, csak meg kell keresned!

4. Ne kerüld az erősítő edzést! Az izmok építéséhez nem kell teljes otthoni edzőterem, sem egy csomó kézisúlyzó. Számtalan saját testsúlyos gyakorlattal is erősítheted a testedet, legyen az akár fekvőtámasz, kitörés, guggolás, plank, de ha van egy húzódzkodórudad, akkor még több a variációs lehetőség!

5. Hagyd abba az értelmetlen evést! Figyelj oda rá, hogy mit eszel, és miért! Ahelyett, hogy kényelemből és pótcselekvésként fosztogatnád a hűtőt, tedd fel a kérdést magadnak, hogy mi történik veled, mi az, amit az evéssel próbálsz kompenzálni? Lassíts! Először is döntsd el, hogy egészségesen fogsz étkezni, és amikor már jóllaktál egészséges ételekkel, valószínűleg nem fogsz vágyni a nassolásra.

6. Ne kerüld a mérleget! Ki kell fejleszteni egy egészséges kapcsolatot a mérleggel és a saját testsúlyoddal és testképeddel. Ha sohasem mersz ráállni, akkor áltatod magad, de a tükör úgysem hazudik, abban is látszanak a hurkák! Ha minden reggel mániákusan és rettegve fürkészed a mutatót, akkor áteshetsz az anorexiába, ami ugyanolyan beteges dolog, mint a túlsúly. Légy tudatos róla, hogyan változik a súlyod, de ne engedd, hogy a mérleg döntse el, hogyan kell érezned magadat a bőrödben. Az egészséges fogyás és testsúly életmód kérdése, és nem a turbódiétával lehet elérni. A jojó-effektus sokkal rosszabb, mint az állandó testsúly, lassú fogyással.

7. Ne lógd el az alvást! Ha egészséges akarsz lenni, akkor szükséged van napi nyolc óra alvásra. És a karcsúsághoz is szükséged van rá. ha nem alszod ki magad, akkor leesik a pletin-szinted, és az evés nem fog annyira kielégíteni. A ghrelin-szint viszont megemelkedik, ez pedig fokozza az étvágyat. Ha nyolc órát alszol, akkor kipihent leszel, nőni fognak az izmaid, és könnyebben fogsz helyes döntéseket hozni az egészségeddel kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések: