2014. május 1., csütörtök

Miért fontos tanártól tanulni a jógát?

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Most nézzük meg az ellentétes esetet! Még akkor is, ha hozzáfogtunk az ősi jóga-írások tanulmányozásához, vagy a rajtuk alapuló modern könyvekhez, mint amilyen ez is, mégis szükségünk lesz egy tanárra. Nemrégiben olvastam egy jóga-könyv értékelését, melyben a véleményező fel volt háborodva, hogy miután 17 dollárt fizetett a könyvért, a szerző még azt is javasolta, hogy keressen fel egy tanárt.

Ez nem annyira egyszerű, hogy csak kifizetünk pár dollárt egy könyvért. Induljunk ki ebből: ha valaha életedben már tartottál jógaórát és bemutattál egy pózt, utána pedig nézted, ahogy a gyakorlók próbálják utánad ismételni, akkor észrevehetted, hogy ahány gyakorló, annyi változatát fogja végezni a póznak. Az, amit valaki próbál átadni a szavaival és a tetteivel, és amit valaki más hisz, hogy megértett és megismételte, az két teljesen különböző dolog lehet. Például ha a tanár olyan szavakat, kifejezéseket vagy hasonlatokat használ, amelyeknek a számunkra nincs jelentése, akkor figyelmen kívül foguk hagyni őket. Csak azt a részét fogjuk megérteni a tanár mondanivalójának, amikor a szavakat pontosan ugyanazzal a jelentéstartalommal használja, mint mi. De nagyon gyakran a szavaknak eltérő jelentése van mindkettőnk számára.

Éppen ezért a tanárnak látnia kell, hogy mit csinálunk, és vissza kell igazolnia azt, attól függően, hogy a tetteinket úgy tekintheti-e, hogy nagyjából hasonlítanak arra, amit a tanár akart mondani. Nagyszerű lenne, ha egy olyan összetett művészetet, mint az ászanát vagy a pránájámát meg lehetne tanulni egy 17 vagy akár 150 dolláros könyvből. Hasonlóképpen, én is örülnék, ha pilótavizsgát (és sok más dolgot) tudnék tenni ennyi információ alapján. A valóság azonban az, hogy még 30 évnyi gyakorlás és 17 évnyi tanítás után még nem láttam olyan tanulót, aki említésre méltó gyakorlatra tett volna szert csupán könyvek olvasása és dvd-k nézése által. Bár lehet, hogy a könyvem eladási megemelkednének, ha „Egyértelmű útmutató a pránájámához lépésről lépésre” lenne a címe, de attól tartok, hogy ezzel sem az olvasónak, sem a témának nem tennék jó szolgálatot."

Nincsenek megjegyzések: