2014. május 20., kedd

A pránájáma és az egészség

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A pránájáma és az egészség

Térjünk vissza Krishnamacharya állításához, miszerint a jóga legfontosabb ága spirituális fejlődés és az egészség támogatására a pránájáma, és nem az ászana. Ezt a nézetet Dszajatáráma is alátámasztja, aki azt mondja a Jógapradípjakában, hogy bármilyen világi vagy spirituális célt el lehet érni a pránájáma segítségével (505-510). Erről az állításról többet is fogunk hallani, amikor analizáljuk a légzés áramlását (szvára) a bal és jobb orrlyukon keresztül.

Egy ősi védikus szöveg, a Brihadjógi Jágjavalkja Szmriti megerősíti, hogy a pránájáma előidézi a tökéletes egészség állapotát azáltal, hogy megszünteti a három dósa (biológiai erő), a váta, pitta és kapha zavarait (8.32.). Ezt a sziddha mozgalom társalapítója, Góraksa Nátha is alátámasztja, aki szerint, amikor megállítjuk a pránát, akkor megszabadulunk a betegségektől (Góraksa-sataka 92.). Hasonló állásponttal találkozunk a Jóga-csudámaní Upanisadban is, amely szerint a pránájáma minden betegséget megsemmisít, és csak azok betegszenek meg, akik képtelenek gyakorolni (116.). Szundaradéva, a Hatha Tatva Kaumudí szerzője is alátámasztja, hogy ha folyamatosan és teljes odaadással gyakoroljuk a pránájámát, akkor hosszú lesz az életünk, és a váta, pitta és kapha által okozott minden betegségből kigyógyulunk.

Ez az üzenet, amelyet minden kor nagy jógijai alátámasztanak, a modern korban is visszhangzik. Az indiai Lonavlában található Kaivalya Dhama intézet minden valószínűség zserint az utóbbi 100 év legfontosabb pránájáma-kutatóintézete. Jelenlegi igazgatója, O.P. Tiwari is egyetért azzal, hogy a pránájáma fenntartja az egészséget és felébreszti a Kundalinít is a meditáció megerősítése érdekében. Swami Ramdev azt mondja a pránájámáról, hogy arra szolgál, hogy a pránamaja kósát tisztán, egészségesen és betegségektől mentesen tartsa. A pránamaja kósa az a pránikus burok, ami összekapcsolja a fizikai testet (annamaja-kósa) az elmével (manómaja-kósa). Tovább részletezve azt mondja, hogy a pránájáma kiegyensúlyozza az emésztőrendszert, gyógyítja a tüdő, szív és agy betegségeit, erősíti az immunrendszert, és javít a cukorbetegség, rák, hormonzavarok, allergiák, veseproblémák esetében, valamint az olyan degeneratív elváltozások esetén, mint az öregedés, őszülés, látásromlás.

A pránájámáról gyakran hangoztatják, hogy minden lehetséges betegségre gyógyír. Ezt az elgondolást azonban elsődlegesen a biológiai erők (váta, pitta és kapha) egyensúlyzavarának megelőzésére értik. Ha egy potenciálisan halálos betegséget kapunk, akkor a pránájáma felelősségteljes használata az lenne, ha az orvosi ellátással párhuzamosan vesszük igénybe. Erre a „Jóga együttműködésben az orvostudománnyal” című könyv címe is utal, melyet Acharya Balakrishna, Swami Ramdev segédje írt."

Nincsenek megjegyzések: