2014. május 26., hétfő

Flex Gym

Folytatódik a tesztelés, múlt pénteken a Flex Gym-ben jártam. Igaz amerikai retrós életérzés van a teremben, piros gépek, DJ által kevert élő zene péntekenként. Nade én nem ezért jöttem, hanem Kovács Attila Crossfit-edzését akartam már régóta kipróbálni. A Cross Training zóna a kardiógépekkel együtt az irodaház harmadik emeletén van, a Déli pályaudvartól nem messze. A földszint a gyúróterem, utána az öltözők, és felül van a napfényes, minden jóval felszerelt edzőterem. Van egy hatalmas majomlétra, különböző magasságú húzódzkodókkal. Sajnos olyan, ami fölött át lehet fordulni, csak viszonylag alacsony fekvésben van, így alul mindig behajlított lábbal kell dolgozni. Kicsit csúsznak is a rudak, de legalább sok van belőle! Attila azt is elárulta, hogy most épül egy kültéri Street Workoutos egység is a klubhoz, de sajna az is belépős lesz. Az árak amúgy nem túl magasak 1700 Ft volt egy alkalmi belépő, a bérletek viszonylag olcsók. Ja és ezért mindenki használhatja a funkciopnális edzőrészleget is, illetve a csoportos edzésekre is mehet. Sajna a honlapjukon nincs fent az órarend, de remélem, ez változni fog.

A Crossfit részlegben amúgy van minden, barbellek, kettlebellek, szánkó, amit tologatni lehet, meg egy tatamis rész is, ahol gorilla méretű harcosok edzettek éppen. Többen személyi edzővel edzettek odafent, és néhány streetworkoutos srác is megjelent egy kis időre, miközben mi edzettünk. Nade vissza az edzéshez, hogy milyen is volt? Attilát régebb óta ismerem, de nem voltam még nála edzésen, viszont sok jót hallottam róla. A csoport kezdőkből állt elvileg, 6-an gyűltünk össze. Egy jó bemelegítés után elkezdtük az első WOD-ot: 5 deadlift/5 burpee átugrással a rúd felett. Ebből annyi kört, amennyi belefér 7 percbe. Nekem 13 lett, 60 kilóval deadlifteztem.

A második WOD öt fej fölé nyomás volt és hét fekvőtámasz, szintén hét percig. 11 kör sikerült 30 kilóval, de menet közben átváltottam csak a rúdra (20 kiló). A harmadik amerikai swing volt 16-os bellel, illetve guggolás, amiben egy medicinlabdára kellett ráülni és onnan felállni. 15-öt kellett megcsinálni egy percen belül, a perc végéig pihenő. 6 kör volt mindkettőből. Az utolsó gyakorlat 20 russian twist volt kettlebellel, vagyis lebegőülésben a jobb és bal oldalunkhoz kellett kivinni a bellt, valamint 15 felülést kellett csinálni, mindkettőből öt kört. Utána lenyújtottunk, amit már nem Attila vezetett, hanem egy leányzó, mert Attilának már kezdődött a TRX-edzése, és párhuzamosan más crossfittesek is érkeztek edzeni. 

Nos, nem azt mondom, hogy beleszerettem a crossfitbe, bár Attila szerint legalább egy évnyi edzés kell, mire az ember nagyjából megismeri a gyakorlatokat. A fej fölé nyomásnál még küzdöttem a technikával, és amíg az nem automatikus, addig az ember nem tud a teljesítményre koncentrálni. Szeretem az eszközös erő-gyakorlatokat, de az időre pörgetést nem tartom mindig előnyösnek. A crossfitben pedig ez van, minden edzésen kihajtják belőled a lelket is. Na jó, itt azért lehetett kis súlyt választani, így nem merültem ki teljesen edzés végére. Utána még gyakoroltam a Geritől frissen tanult haskelepet a rúdon, illetve Attila mutatott egy rávezetőt a muscle-upra, azt is még gyakorolgattam, amíg ki nem fáradtam. Jó jelnek látom, hogy a fiatalok a funkcionális edzőtermeket is alternatívának látják a klasszikus gépeken végzett edzéshez, ezt a Thor Gymben lévő tömeg is alátámasztotta. Nem kizárt, hogy megyek még crossfitre, de a rudak egyelőre jobban érdekelnek.

Nincsenek megjegyzések: