2014. május 10., szombat

Vátájanászana - teljes kivitelezés

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Sad: Kilégzésre vegyük fel a lefelé néző kutya-pózt, de a jobb lábunk maradjon féllótuszban.

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre, és közben hajlítsuk be a bal lábunkat, és fordítsuk ki a bal lábfejünket a talppárnán, amennyire csak lehetséges, ideálisan 90 fokban, hogy a lábujjaink és a térdünk is balra nézzen. Ne a bokánkkal végezzük a mozdulatot, hanem a comb kifordításával. Lehet, hogy ez nehéz lesz, mivel nyitott csípő és hosszú combközelítő izmok kellenek hozzá. Ehhez jó segítség, ha nagyobb hangsúlyt fektetünk a szúpta pádángusthászanára az első sorozatban. ha szükséges, több hónapot is rászánhatunk és fokozatosan fejleszthetjük a mozdulatot.

Helyezzük a jobb térdünket finoman a talajra, a testsúlyunk java részét a karjainkon tartva. Amint a térd lefelé ereszkedik, erősen forgassuk befelé a jobb combcsontot. Most, hogy befelé forgattuk a jobb combcsontot, most aktiválni tudjuk a jobb kvadricepszet a térdkalács finom felhúzása által anélkül, hogy a lábunk kicsúszna a féllótuszból. A kvadricepsz aktiválásával védeni tudjuk a térdünket, ami a súlyt viseli ebben a pózban. A behajlított térdünkön egyensúlyozás olyan furcsa mozdulat, amit nem sok pózban végzünk (a góraksászana, melyet az Ashtanga vinyásza rendszer nem tartalmaz, egy másik példa erre). A kvadricepsz aktiválása által összenyomjuk a combcsontot és a lábszárcsontot, hogy megakadályozzuk a combcsont elcsúszását a lábszárcsonton és fordítva, ami megtörténhet, különösen, ha az egyik csont sokkal hosszabb, mint a másik, és jobban belenyomódik a földbe. A két csont egyikének előrecsúszása a térd lágy szöveteinek sérülését eredményezheti.

Végezzük mindkét akciót (a combcsont befelé fordítását és a kvadricepsz megfeszítését) tudatosan és egyidejűleg, a térd védelme érdekében. Ugyanakkor lazítsuk el a hamstringeket és a combközelítőket, mivel a kettő akciója visszahúzza a combcsontot a csípőbe. Ehelyett, engedjük ki a combcsontot a csípőízületből a padló felé.

Ha a térdünk már a talajon van, és biztosítottuk az integritását a combcsont befelé rotálásával és a combcsont megfeszítésével a térdkalács felhúzása által, finoman mozgassuk a térdünket a bal sarkunk felé. Ideális esetben a jobb térd a bal sarokhoz ér, de azt javasoljuk, hogy lassan mozduljunk ezen ideális helyzet felé, akár hónapokat is dolgozhatunk rajta, ha szükséges. A jobb térd és a bal sarok közötti rés lezárásához nagy mértékű hajlékonyság szükséges csípőben, és az, hogy jól tudjuk irányítani a jobb comb befelé rotáló izmait. Elengedhetetlen, hogy megfelelően tudjuk végezni a szúpta vadzsrászanát és a kárandavászanát, mielőtt megpróbálkozunk ezzel a pózzal, mert e pózok elősegítik a megfelelő képességek kifejlődését.

Miután „becsuktuk az ablakot” a láb és a térd között, hozzuk a teljes törzsünket, mely még mindig előredőlhet, függőleges helyzetbe, és emeljük ki magasra a mellkasunkat. A törzset ne a derekunk ívelése által emeljük, hanem a jobb csípőízület nyújtásával, ami elkerülhetetlenül növeli a jobb térdre nehezedő terhelést. Ezért óvatosan végezzük ezt a mozdulatot!

Ha a lábaink és törzsünk már a megfelelő helyzetben vannak, helyezzük a behajlított jobb karunkat a balra, a könyök fölött keresztezve, tegyük össze a tenyereinket és emeljük fel mindkét karunkat, amennyire lehetséges. Utána próbáljuk meg kiegyenesíteni őket a meglévő ellenállással szemben. Most forgassuk kifelé mindkét karcsontot, és húzzuk egymás felé a lapockákat, és lefelé a hátunk mentén, hogy a kis és nagy mellizom ellazuljon. Nézzünk felfelé a kezeink mentén és tartsuk ki a vátájanászanát öt légzésig.

Kilégzésre bontsuk a karokat és helyezzük mindkét tenyerünket a földre."

Nincsenek megjegyzések: