2014. május 18., vasárnap

Parighászana - reteszpóz

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Parighászana (reteszpóz)

Dristi: felfelé

Áttekintés: A hátrahajlítások, láb-a-nyak-mögötti pózok és a kartámaszok izgalmai után az előrehajlítás nyugtató hatása folytatja a sorozat csillapítását.

Vinyásza számolás

Ékam: Szamaszthitiben állva belégzésre emeljük a karokat, és nézzünk fel.
Dvé: Kilégzésre hajoljunk előre, és helyezzük el a tenyereinket a lábaink két oldala mellett.
Tríni: Belégzésre egyenesítsük ki a karjainkat és a hátunkat, és nézzünk fel.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutya. Ez az első hat vinyásza azonos a szúrja-namaszkára A vinyászáival.

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre ülő helyzetbe és vegyünk fel a tírjang-mukha-ékapáda pascsimóttánászanához hasonló testhelyzetet, csak a térdünket vigyük ki oldalra 90 fokos szögben. Ugyanúgy, mint a krouncsászanában, közvetlenül beleugorhatunk a pózba. Helyezzük a tenyereinket a csípőnkre és fordítsuk a csípőt a behajlított jobb lábunk irányába.

Astau: Kilégzésre csavarjuk ki a törzset oldalra, és engedjük le a törzsünk bal oldalát a kinyújtott bal lábunk belső oldala mellett, miközben a mellkasunkat a jobb lábunk felé fordítjuk. Bal kezünkkel fogjuk meg a bal lábunk belső oldalát, és a karunkat behajlítva, nyomjuk neki a bal vállunkat a bal lábunk belső oldalának. Most nyúljunk át a jobb kezünkkel a fejünk mögött és fogjuk meg a bal lábunk külső oldalát. Használjuk mindkét kart arra, hogy mélyebbre csavarodjunk, a jobb vállunkat áthozva a bal fölött. Mindkét lapockánkat húzzuk lefelé a hátunkon, fordítsuk el a fejünket, és nézzünk fel a mennyezetre. A bal könyökünk ne érjen a talajhoz.

Mindkét lábunkkal dolgozzunk úgy, mintha a tírjang mukha ékapáda pascsimóttánászanát végeznénk. Húzzuk fel a bal térdkalácsunkat és nyomjuk a bal sarkunkat a padlóba. Nyújtózkodjunk az összes lábujjunk tövével, miközben mindkét kezünkkel húzzuk a lábunkat. Ellenőrizzük, hogy ne pipáljon aktívan a láb, mivel ez feszültséget okozna a keresztszalagban.

Hacsak nem extrém hosszú a bal hamstringünk, a bal combunk erős tendenciát fog mutatni a kifelé rotálásra, hogy elkerülje a két belső hamstring (a semimembranosus és semitendinosus) nyúlását. Ha jelen van ez a tendencia, akkor ellensúlyozzuk a bal comb határozott befelé fordításával.

Most erőteljesen forgassuk kifelé a jobb combunkat és földeljük a jobb ülőcsontot. Ez erőteljesen fogja nyújtani a jobb alsó hátat, különösen a quadratus lumborum izmot. Ez az izom megfeszülhet a hátrahajlító és láb-a-nyak-mögötti pózok során, különösen, ha túlzottan erőltetjük, és nem kifinomultan végezzük őket.

Támogassunk a jobb alsó háti szakasz nyújtását azzal, hogy belélegzünk a derekunk jobb oldalába, és megnyújtjuk azt. A derék nyújtásának képessége nem csak az előre- és hátrahajlító pózokban, hanem a láb-a-nyak-mögötti pózokban is lényeges. Ezt a mozdulatot itt lehet megtanulni. Nézzünk felfelé a jobb könyökünk mellett, és vegyünk öt mély levegőt.

Az aktív elengedés technikája: Nyomjuk a bal sarkunkat finoman a talajba a hamstringek enyhe megfeszítése által, ami által elkezdünk újra kiemelkedni a pózból. Ezt az akciót határozottan ellensúlyozzuk és semlegesítsük a karjaink segítségével, melyeket használjunk arra, hogy mélyebbre húzzuk és csavarjuk a mellkasunkat a pózba.

Nava: Belégzésre engedjük el a lábunkat és térjünk vissza az egyenes ülő helyzethez, mindkét kezünket a csípőnkre téve, mint a hetedik vinyászában, és lélegezzünk ki.
Dasa: Helyezzük mindkét kezünket a földre, és belégzésre emelkedjünk fel.
Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk vissza csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.
Csaturdasa-Vimsatihi: Ismételjük meg a parighászanát a bal oldalra is."

Nincsenek megjegyzések: