2014. május 19., hétfő

Thor Gym

Pár hete felszabadultak a péntek estéim, illetve pontosabban mondva szabaddá tettem őket, így mostantól nincs kifogás, meglátogathatom az összes edző ismerősömet és az összes termet, amiknek a kipróbálásáról eddig csak álmodtam. Elsőnek a Thor Gymet vettem célba. Egyrészt, mert a magyar Street Workout egyik vezéralakja, Jahn Gergő tart ott edzéseket, másrészt tetszett a honlapjuk is, de Thort, illetve a viking kultúrát is kedvelem. A terem nekem marhára kiesik, a 11. kerületben van a Nándorfejérvári úton, egy elhagyott gyártelepen. Porta sem volt, alig találtam be, de amint beléptem, egy kedves recepciós lány fogadott. Kitöltöttem a szokásos nyilatkozatot, hogy önként viszem vásárra a bőrömet, majd közölte, hogy az első edzés ingyenes (hurrá!), és utána 16-17 ezer a bérlet. 

Gergő egyébként hétfőn és pénteken tart Street Workout edzést itt este 8-tól 10-ig (ez is egy kicsit kései időpontnak tűnik, én konkrétan 11-re értem haza az edzés után), illetve szerdán tart még egy outdoor edzést az Avar utcánál, és ez mind benne van a bérlet árában. Az öltözőben majdnem eltévedtem, akkora volt, de miután sikeresen átöltöztem, irány a terem! Elsőnek persze a rossz terembe mentem, ahol kettlebell-edzés készülődött éppen, ha jól tudom, a küzdősport-edzéseket is itt tartják. Boxzsákok, tatamik és bellek minden mennyiségben. Gyanút is fogtam, hogy nem látom Gerit, így a recepción rákérdeztem, hogy merre is kell menni. Egy másik, eggyel lejjebb fekvő hatalmas terembe irányítottak, ami egy túlméretes iskolai tornateremre is simán ráver. Ha jól számoltam, egyszerre háromféle edzés zajlott éppen, kettlebell, TRX vagy valami funkcionális edzés, illetve Crossfit. A teremnek volt egy kis szabadtéri része, ami most jól el volt ázva, de azért a tökös crossfittereket kiküldték oda is egy pár WOD erejéig. 

Gergő éppen magánedzést tartott egy szkander-bajnoknak kinéző srácnak, akit a muscle-up titkaira okított. Pontban 8-kor el is kezdtük az edzést, három fiú, három lány és Geri volt a csapat. 7 perc ugrókötél után alaposan átmozgattuk az ízületeinket, majd következtek a bevezető körök: húzódzkodások és fekvőtámaszok mindenféle fogással és kéztartással, néhány ismétlés mindegyikből. Ezeket egyénileg csináltuk végig, közben Gergő kiosztotta a feladatot két lánynak, akik még kezdő erőnléttel rendelkeztek csak, így a fekvőket térden, a húzódzkodásokat pedig alacsonyra leeresztett gyűrűn végezték. Egyik srácnak be volt gyulladva a bicepsz-ina, így ő is helyettesítő feladatokat kapott egy csomószor. 

Feltűnt egyébként, hogy majdnem mindenkinek van valamilyen váll- vagy karsérülése, ami valószínűleg a türelmetlenségből adódik. Nekem is sok sérülésem volt már jógás pályafutásom kezdete óta, ezért így negyven fölött már óvatosabb duhaj vagyok. Néha éveket el kell időzni és több ezer szabályos ismétlést megcsinálni egy-egy alapgyakrolatból, mire az izom, inak és ízületek felkészülnek egy nagyobb igénybevételt jelentő feladatra (muscle-up, egykezes húzódzkodás stb.) 

Szóval a kezdő körök után jött a törzsanyag, ami ma a haskelep (felforgás, ahogy Geri mondta) és a muscle-up voltak. Mindkettőt nagyon meg akartam már tanulni, és a haskelep nagy örömömre sikerült is némi technikai okítás után. Közben Gergő megállapította, hogy kevés a húzó- és fogóerőm, ezeket még fejleszteni kell a muscle-uphoz. Arra is vettünk azért egy-két rávezető gyakorlatot, a mellettem lévő srác lazán meg is csinálta többször is. Remélem, nekem is összejön hamarosan!

A technikai rész után egy köredzéssel zárult az edzés, 15 hátsó tolódzkodás, 5-5-5 normál-szűk-széles fekvőtámasz, 1 kör kitörés (én 20 kilós bellel csináltam) és 5-10 dragon flag, amennyi megy. Itt is kijavított Gergő, hogy ne ejtsem bele a fenekemet, inkább húzzam be az egyik térdemet és feszítsem át a lábat meg a törzset. 4 kört sikerült letolni a köredzésből, utána jött a nyújtás. Mindent átnyújtottunk egyszer, majd egy közös fotó és el is köszöntünk egymástól. 

Másnap nem éreztem különösebben letaglózó fáradtságot az izmaimban, inkább csak a farizmomat éreztem a kitörésektől. Viszont gazdagodtam egy új technikai elemmel, a haskeleppel, amit utána vasárnap és ma is sikerült megismételnem egy csomószor. Ha valaki nem csak otthon szeretne barkácsolni, hanem értelmesen fejlődni, akkor mindenképpen ajánlott felkeresni Gergő edzéseit, főleg hogy Street Workout témában kb ez az egyetlen lehetőség jelenleg. A Thor Gym is nagyon szimpatikus, este tízig edzettek ott a srácok (80%-ban fiúk vannak), és a bérlettel bármikor be lehet menni egyéni edzést is végezni. Van barbell, guggolóállvány, fekpad, tonnányi kettlebell, húzódzkodók, tolódzkodók, gyűrűk, egyszóval minden, ami egy funkcionális underground strength teremben kellhet. Csilivili kondigépek nincsenek, zene is csak a szervezett edzéseken. Az órarend nagyon változatos, mindenki ki tudja próbálni a neki tetsző irányzatokat. Nekem iszonyat messze van, de a dél-budaiaknak remek választás lehet. Ha járok még más termekben, más edzésen, akkor feltétlenül beszámolok róla nektek!

3 megjegyzés:

k írta...

Szia! Mostanában keveset írsz a személyes jóga gyakorlásodról. Az lejött, hogy kicsit elengedted az újabb és újabb ászanák habzsolását, talán más arányba is került az ászana és a pranayama? Engem valamikor érdekelne egy kicsit személyes hangvételű bejegyzés a fenti témában, hogy mostanában miként telnek e tekintetben a napjaid.

Ez lehet, hogy már privát dolog, ugyanakkor érdekes lehet látni az ívet, hogy e tekintetben merre mozdultál el, mi fontos és mi nem annyira.

k írta...

Kb. berosálok, ha a kommentem megjelenése előtt kész volt már a ma reggeli post... :)

Gauranga Das írta...

Szia!

Nincs időm még a pránájámára, de ami késik, nem múlik!