2014. május 3., szombat

A nakrászana és a vállsérülések

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Az előző három pózzal együtt, a nakrászana súlyosbíthat egy már meglévő vállsérülést. Hajlamosak vagyunk túlzottan igénybe venni a mellkasunk elülső oldalán található izmokat, különösen a kis és nagy mellizmot, a hátul lévő izmok, vagyis a trapézizom alsó része, a romboid és a széles hátizom hátrányára. Ezt úgy kerülhetjük el, ha erősen lefelé és a gerinc felé húzzuk a lapockáinkat a hátunkon. Ehhez ki kell emelni a szegycsontot és szélesíteni kell a mellkast a pózban. Ha már meglévő vállproblémával küzdünk, akkor úgy izolálhatjuk a vállízületünket a pózban ráeső terheléstől, hogy erősen odanyomjuk a könyökünket a bordakosárhoz.

Hangoljuk össze a mozdulatokat a légzéssel. Használjuk ki a mély belégzés kiemelő hatását ahhoz, hogy elemelkedjünk a talajtól a nakrászanában, és erőteljesen fújjuk ki a levegőt leérkezésnél. Engedjük, hogy a mozdulat kövesse a légzés ritmusát, és ne fordítva. Ha szükséges, kísérletezhetünk azzal is, hogy először veszünk néhány gyors, erőteljes levegőt, és amikor a testünk ráállt a légzés rezonanciájának ütemére, akkor hozzátesszük a végtagok erőteljes, hirtelen mozdulatát, hogy ezáltal megvalósuljon az előre- és hátraugrás.

Sad: Belégzésre vegyük fel a felfelé néző kutya pózt.
Szapta: Kilégzésre lefelé néző kutya.
Astau: Belégzésre ugorjunk előre álló helyzetbe és nézzünk előre. Ez a vinyásza azonos a szúrja-namaszkára A harmadik vinyászájával.
Nava: Kilégzésre hajoljunk előre és helyezzük el a tenyereinket a talpaink két oldalán, az ujjak legyenek egy vonalban a lábujjakkal. Ez a vinyásza azonos a szúrja-namaszkára A második vinyászájával."

Nincsenek megjegyzések: