2014. május 22., csütörtök

A pránájáma és a fizikai test

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Fiziológiai változások a pránájáma hatására, és azok terápiás alkalmazása

Ahogy sok ősi szöveg, de modern autoritások is alátámasztják, például Swami Sivananda, a pránájáma számos betegséget képes gyógyítani és megelőzni a három biológiai erő, a váta, pitta és kapha egyensúlyának helyreállítása által. Az ájurvéda szerint a betegséget általában a dósák egyensúlyának felborulása okozza. Ezért a szúrja-bhédana pránájámát használják a váta és kapha dósák csökkentésére, az uddzsájí pránájáma csökkenti a kaphát, míg a sítalí, sitkarí és csandra-bhédana pránájáma csökkenti a pitta dósát, a bhásztriká pedig egyszerre csökkenti mindhármat. A Hatha Tatva Kaumudí szerint a felfokozott pitta által okozott betegségeket három hónap alatt lehet elmulasztani a csandra-bhédana segítségével (belégzés a bal, kilégzés a jobb orrlyukon keresztül), míg a megnövekedett váta vagy kapha által okozott betegségeket egyszerre szünteti meg a szúrja-bhédana (belégzés a jobb, kilégzés a bal orrlyukon keresztül (10.33).

Swami Niranjanananda szerint a pránájámát az agyhullámok harmonizálására is lehet használni. A jóga azt is tanítja, hogy a pránájáma növeli az élethosszat. A jóga szerint, minden élőlény meghatározott számú lélegzetvétellel születik. Ha lelassítjuk a légzésünket, akkor hosszabb időtartamra oszlanak szét; tehát a teljes élethossz növekszik. Swami Niranjanananda alátámasztja, hogy ha a normális percenként 15-16 lélegzetvételnyi ütemet lelassítjuk tízre, akkor 100 éves életkort is remélhetünk.

A pránájáma enyhítheti a krónikus betegségeket is azáltal, hogy fixálja a pránát az érintett területeken. Ehhez vissza kell tartani a levegőt, hogy a prána beépülhessen. A Yuktabhavadeva nevű középkori hatha-szöveg szerint a betegségek enyhítése céljából a pránát koncentrálni kell a betegség területén. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a kumbhaka közben a jógi mentálisan koncentrál egy bizonyos területre, és a prána követi az elmét a kiválasztott területre. A módszer hatékonyságának növelése érdekében a kumbhaka hosszát növelni kell, mivel ez növeli a prána befogadásának mértékét.

Másfelől viszont, a kumbhaka hosszát a szív oxigénszükséglete korlátozza. Éppen ezért a tapasztalt jógik lelassítják a szívüket olyan mértékben, hogy az oxigén-felhasználása minimalizálódik. Ez azt a benyomást keltheti, hogy a szív megállt, és a jógi halott. Például T. Krishnamacharya képességét, hogy megállítsa a szívét, orvosok csoportja ellenőrizte. Sokan irigyelték Krishnamacharyát ezért a képességéért, de senki sem volt hajlandó napi három hosszadalmas gyakorlást belefektetni évtizedeken keresztül, kizárólagos tej-diéta mellett."

Nincsenek megjegyzések: