2014. május 13., kedd

A karma három fajtája

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A középkori szövegek a pránájámáról és a karmáról

Következőként a középkori hatha-jóga szövegekben találkozunk azzal az elképzeléssel, hogy a pránájáma eltörli a rossz karmát. A Hatha-jóga Pradípiká szerint minden karma megsemmisül, amikor a pránájáma mesterévé válunk (8.18.) Szundaradéva Hatha Tatva Kaumudíja egyetért azzal, hogy a pránájáma a káros karma hegyeit szünteti meg (38.57.), míg Dzsajatáráma Jóga-pradípjakája (mely egy hindi nyelvű szöveg, nem szanszkrit) pedig kiterjeszti ezt a hatást minden fajta karmikus visszahatásra (505-510). Amikor a szövegek minden fajta karmáról beszélnek, akkor a következőkre utalnak:
  • Arra a karmára, amit a múltban hoztunk létre, és még nem hozta meg a gyümölcsét, vagyis a karmikus tárházban várakozik (szancsita karma);
  • Arra a karmára, amit a múltban hoztunk létre, és már megérett a gyümölcse, vagyis aktív, és amely a jelenlegi testünket létrehozta (prarábdha karma);
  • Arra a karmára, amit jelenleg hozunk létre és amely jövőbeni megtestesülésekhez fog vezetni (krijamána karma).
A pránájáma mindezeket megsemmisíti.

Anélkül, hogy túlzottan sok részletbe merülnék a karmával kapcsolatban egy könyvben, amely lényegében a pránájámáról szól, megfigyelhető az, hogy amikor valaki egy új dologba kezd az életében, vagy új irányba fejlődik, miután a kezdeti lelkesedés elmúlt, a régi tendenciák kezdenek újra felerősödni. Ez például jelentheti azt, hogy újabb és újabb technikákat próbálunk ki, de bizonyos akadályokat mégsem tudunk legyőzni. Ennek az az oka, hogy vannak bizonyos karmák (prarábdha karmák), melyek a jelenlegi testünk és elménk létrehozásával kapcsolatosak. Ezeken a karmákon nehéz túllépni, és automatikusan felerősödnek, amint lehetőségük nyílik rá. Ezek a karmák annyira belén vésődtek, hogy egyes indiai iskolák szerint sorsszerűnek kell őket tekinteni és el kell fogadnunk őket.

Hasonlóképpen, vannak karmák, melyeket a múltban gyűjtöttünk össze, de még nem hozták meg a gyümölcsüket. Ezekkel, a karmikus tárházban a megfelelő triggerre várakozó szancsita karmákkal az a probléma, hogy nem tudjuk, mit fognak eredményezni. Még ha jelenleg szerencsés helyzetben is vagyunk, ezek a karmák negatívak lehetnek. Van egy közhiedelem, mely szerint csupán azért, mert most szerencsés helyzetben vagyunk, mindig meg fogjuk ezt érdemelni. De a karma tanítása szerint megtörténhet, hogy éppen a jó karmánk utolsó maradványai merülnek ki. Ebből az a tanulság, hogy sohase pihenjünk meg a babérjainkon, és mindig törekedjünk a spirituális fejlődésre. A jógi arra törekszik, hogy megszüntesse ezeket a karmákat, mielőtt meghozzák gyümölcsüket.

A karma harmadik fajtája, a krijamána karma az, amelyet jelen pillanatban hozunk létre, és a jövőben fogja meghozni a gyümölcsét. A krijamána azt jelenti, hogy most alakítjuk a sorsunkat. Azt, hogy mik leszünk a jövőben, jelenlegi gondolataink, beszédünk és tetteink határozzák meg.

A múlt rishijei és a sziddhái biztosítanak afelől, hogy a karma e három típusát el lehet égetni a pránájáma tüzében, ami a múlttól való teljes megszabaduláshoz vezethet. Szundaradéva ezt különösen egyértelművé teszi a Hatha Tatva Kaumudíban.

Először is elmagyarázza, hogy a jógi a Kundaliní felemelkedése által ismeri meg a háromféle karmát (46.30), és utána a pránájámán keresztül semmisíti meg őket. Később ugyanebben a szövegben megerősíti, hogy az intenzív gyakorlás megszünteti az összes tudatalatti benyomást (szamszkárát) és azt a karmát, ami mér meghozta gyümölcsét (prarábdha karma) (51.20). Ez az egyértelmű állítás különösen értékes, mivel ezt a fajta karmát a legnehezebb megsemmisíteni, mivel már létrehozta jelenlegi testünket és erős kapcsolatban áll vele. Modern kifejezéssel élve azt mondhatjuk, hogy ez a karma a DNS-ünkbe van kódolva, illetve ez hozta létre a jelenlegi testünk DNS-ét."

5 megjegyzés:

hayni írta...

ha a karmánktól teljesen megszabadultunk mi lesz velünk a jövőben?

Gauranga Das írta...

Elérjük a kaivalját, vagyis a felszabadult állapotot, és kikerülünk a reinkarnációs körforgásból.

hayni írta...

Ezt a forma nélküli létet elég nehéz elképzelni, tudunk erről valamit?
A Bhagavad Gítát olvasva nem találkoztam ennek leírásáról, vagy csak elkerülte a figyelmemet? Vajon a védákban valahol található erről a "létről" szóló megnyilatkozás?

Gauranga Das írta...

Nem mondtam, hogy forma nélküli. A Bhagavad-gítában is sok szó esik a felszabadulásról, olvasd el még egyszer!

hayni írta...

Köszi, tervezem :), és a Srimad Bhagavatamot is.
A felszabadulást értem, de ha kikerültünk a körforgásból és még a testben vagyunk, a test elhullik, a lélek örök nekem ebből a forma nélküli következik.