2014. május 11., vasárnap

A vátájanászana befejezése

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Astau: Belégzésre vigyük a testsúlyt a karjainkra és emeljük ki magunkat, féllótuszban tartva a jobb lábunkat.

Nava: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába, de féllótuszban, megismételve a negyedik vinyászát.

Dasa: Belégzésre vegyük fel a felfelé néző kutyát féllótuszban, megismételve az ötödik vinyászát.

Ékádasa: Kilégzésre vegyük fel a lefelé néző kutyát, megismételve a hatodik vinyászát. Óvatosan vegyük ki a jobb lábunkat a féllótuszból, a kezünkkel is segítve, ha szükséges. Most hajlítsuk be a bal lábunkat, és a jobb kezünk segítségével helyezzük be féllótuszba. Ellenőrizzük, hogy a lábunk teljesen bent van-e a csípőhajlatban. Ne ugorjunk előre úgy, hogy a lábunk valahol a kvadricepszen van, máskülönben olyan mértékű oldalirányú erőhatást fogunk kifejteni a térdízületünkre, ami a szalagok húzódásához, és idővel károsodásához vezethet. Ahhoz, hogy a bokát a csípőhajlatba juttassuk, ugyanazt a technikát foguk használni, amit a kárandavászanában. Finoman hajlítsuk be a jobb lábunkat és utána ismételten lengessük ki-be a bal térdünket. A jobb láb nyomása által a bal lábunk fel fog csúszni a csípőhajlatba. Ha nem értünk el elmozdulást, akkor a kárandavászanánál már megtárgyalt csavarási mobilitás kérdését kell elővenni.

Dvádasa-sódasa: Ismételjük meg a vátajánászanát a bal oldalra is.

Szaptadasa: Belégzésre a lefelé néző kutya féllótuszos változatából ugorjunk előre álló helyzetbe, a lábunk még mindig legyen féllótuszban. A bal karunkkal gyorsan nyúljunk hátra, fogjuk meg a bal nagylábujjat és nézzünk fel. A lábujj megfogása egy fontos részlet, ami energetikailag lezárja a pózt. Fontos, hogy azelőtt fogjuk meg a nagylábujjunkat, hogy felnéznénk és befejeznénk a belégzést.

Astadasa: Kilégzésre hajoljunk előre, a bal tenyerünket a bal lábunk mellett elhelyezve, az ujjakat a lábujjakkal egy vonalba, ami a második vinyásza ismétlése. Ellenőrizzük, hogy végig fogjuk-e a nagylábujjunkat.

Ékónavimsatihi: Mint ahogyan az ardha-baddha-padmóttánászanából is kijöttünk, itt is két lépésben fogunk feljönni. Belégzésre emeljük fel a mellkasunkat és nézzünk fel, miközben a jobb tenyerünk még a talajon marad. Utána lélegezzünk ki, miközben ugyanígy maradunk. Ez a tizenhetedik vinyásza pozíciójának megismétlése.

Vimsatihi: Belégzésre egyenesedjünk fel, miközben még mindig fogjuk a bal nagylábujjunkat. A vátájanászana csak akkor van befejezve, ha teljesen egyenesen állunk, miközben még mindig fogjuk a lábunkat. ismét erőteljesen kell befelé rotálni a bal combcsontot, hogy biztonsággal fel tudjuk húzni a lábunkat a jobb csípőhajlatba. Ha ezt megfelelően tesszük, akkor a vátájanászana nagyban hozzá fog járulni a lótuszpózunk hajlékonyságához.

Kilégzésre helyezzük vissza a bal lábunkat a földre és térjünk vissza a szamaszthitibe. vegyük észre: az utóbbi négy póz vinyásza számolása mindig teljes vinyászával (visszatérés álló helyzetbe) végződött. Innentől visszatérünk az egyszerű fél vinyászás tranzíciókhoz."

Nincsenek megjegyzések: