2016. november 17., csütörtök

A meditáció és az ídá nádí

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Másfelől, a paraszimpatikus idegrendszer lehetővé teszi, hogy feltöltődjünk, pihenjünk és aludjunk, és élvezetet tapasztaljunk. A bal orrlyukon keresztüli légzés által tudjuk aktiválni. Amikor a bal orrlyukon keresztül lélegzünk, nem csak a pihenéssel és relaxációval töltött idő lesz hatékonyabb, hanem például egy gyermek gondozása és nevelése is természetesebben fog jönni.

A meditáció céljából általában teljes egyensúlyt szeretnénk elérni a bal és jobb orrlyuk között. Ez azt jelzi, hogy a központi energiavezeték – a fő energiacsatornák közül a harmadik – aktív. Ahogy feljebb is jeleztük, a jógik szusumnának nevezik ezt a központi energiavezetéket.

A meditáció azonban akkor is sikeres lehet bizonyos mértékig, amikor a bal orrlyukon keresztül lélegzünk, viszont nem javasolt akkor, amikor a jobbon keresztül vesszük a levegőt. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a bal orrlyuk az afferens (befelé jövő) idegi impulzusokat irányítja. Ha figyelni, látni, érezni, szagolni vagy ízlelni akarunk, akkor használjuk a bal orrlyukat. Akkor is ezt az orrlyukat használjuk, amikor önmagunkat vizsgáljuk vagy önkritikusak akarunk lenni. Az afferens befogadót is jelent. Az afferens (bejövő) idegpályák azonban túl dominánssá is válhatnak, ez pedig azon keresztül nyilvánul meg, hogy a gyakorló túlzottan befelé forduló, engedékeny, zárkózott, vagy akár még depressziós is lehet, és nem képes kiállni önmagáért. Ez lehet az eset ekkor is, ha valaki túl sokat meditál, a nádík dominanciájának megértése nélkül. Ez ahhoz fog vezetni, hogy a meditálók alá lesznek rendelve az extrovertált embereknek, mert nem rendelkeznek akkor a szenvedéllyel, hogy befolyásolni tudják a környezetüket és kiálljanak a helytelen dolgok ellen. Ezt úgy ellensúlyozhatjuk hatékonyan, ha aktiváljuk az efferens (kifelé menő) pályákat a jobb, szoláris orrlyukon történő belégzés által. Ezt az orrlyukat nagyon hatékonyan tudjuk használni a meditáción kívüli tevékenységek közben.

A jobb orrlyuk a fundamentalista hozzáállást erősíti, ami azt jelenti, hogy abban hiszünk, csak egyféle módon láthatjuk a dolgokat, és csak egyféle módon lehet megoldani a világ problémáit. Míg azok, akik dominánsan a jobb orrlyukon keresztül lélegeznek, nagyon karizmatikusak tudnak lenni, és gyakran meggyőző vezetők, ez az orrlyuk nem használható a meditációhoz. A meditáció azt jelenti, hogy megnyitjuk magunkat az olyan dolgok iránt, amelyek kívül állnak az észlelésünk körén, és kiterjesztjük a horizontunkat. A fundamentalista elme, és a hozzá kapcsolódó jobb orrnyílás gyors megoldásokat keres azáltal, hogy szándékosan elkerüli az ilyen kiterjeszkedést. Mivel a fundamentalista elme hozzáállása szűk, természetesen megvan a helye, amikor gyors döntéseket kell hozni, és magabiztosnak kell lenni. Éppen ezért keresnek gyakran menedéket a krízisben lévő országok egy fundamentalista vezetőnél."

Nincsenek megjegyzések: