2016. november 14., hétfő

70% étrend, 30% edzés

Sokan ismerik ezt a szlogent, de kevesen értik meg a valódi jelentését, és még kevesebben tudják helyesen alkalmazni. A hétköznapi tapasztalat azt mutatja, hogy a napról napra mérhető sportteljesítményünket, főleg egy fiatal sportoló esetében nem befolyásolja olyan nagy mértékben az, hogy mit evett aznap. Persze azok, akik rendszeresen és főleg versenyszerűen sportolnak, vagyis rendszeresen mérik a sportteljesítményüket, azért tudják azt, hogy az étkezés igenis befolyásolja az aktuális állapotukat. Nem csak abban a tekintetben, hogy biztosítják.e a szervezetük számára a megfelelő tápanyagokat, hanem abban a tekintetben is, hogy mindezt megfelelően emészthető formában bocsátják-e a rendelkezésére. A junkfoodban (pizza, hamburger, sültkrumpli, édességek, tészták, kenyér stb.) ugyanúgy ott vannak a makronutriensek, de nem a legjobb minőségűek, és nem a legjobban emészthető formában vannak jelen. Ha ezekkel tömjük magunkat egészséges ételek helyett, és mellette még esetleg alkoholt is iszunk, akkor a másnapi edzésen nem annyira jól fogunk tudni teljesíteni. 

A táplálkozásnak azonban sokkal nagyobb szerepe van a hosszú távú egészségünk alakulásában, mint gondolnánk. Ezt az orvostudomány és főleg a dietetikusok egyre inkább kezdik felismerni. Egyre többen elfogadják a klasszikus aforizma igazát: "Az vagy, amit megeszel." Ha nem sikerül kialakítanunk a számunkra optimális étkezési szokásokat, és nem tudjuk azokat rendszeresen követni, akkor a hosszú távú egészségünk sem fog optimálisan alakulni, betegen pedig nem tudunk edzeni, legalábbis értelme sportteljesítményt nem tudunk leadni. 

Ebben a tekintetben tehát mindenképpen igaz az állítás: az egészségi állapotunkat legalább 70%-ban az étkezési szokásaink határozzák meg, ezeket pedig hosszas kísérletezéssel fogjuk tudni kialakítani. Nem járunk jól vele, ha fárasztó edzéseket végzünk az edzőteremben, de közben évente többször a kórházba kerülünk. A testedzésnek az egészséget kell támogantia, csakúgy, mint a táplálkozásnak.  

Az ideális étrenddel kapcsolatban számtalan hiedelem és tévhit is kering, azért a legtöbb ember nem igazán tudja eldönteni, hogy mi az, ami egészséges, és mi az ami káros. Így vagy a függőségeinek hódol étkezés címén, vagy pedig annyira sok mindent kiiktat az étrendjéből, hogy az már nem fog teljes körű tápanyagellátást biztosítani a számára. Én magam a gluténmentes vegán étkezésig jutottam a kísérleteimben, és minél kevesebb feldolgozott élelmiszer fogyasztására törekszem. Nem mondom, hogy ez a módszer mindenkinek be fog válni, de egyelőre 45 évesen egészségesnek és erőm teljében érzem magamat. Lehet, hogy másoknak más táplálkozási módszerek fognak bejönni, de elsősorban a saját testünk reakcióira kell figyelni, lehetőleg tudományos kutatásokkal megtámogatva a választásainkat. Így össze tudjuk állítani azt az étrendet, melyet követve a legjobban meg tudjuk valósítani az edzéscéljainkat és az életcéljainkat is.

Nincsenek megjegyzések: