2016. november 15., kedd

A nádík dominanciája

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Az orrlyukak és a nádík dominanciája és egyensúlya

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk a meditációban, szükségünk van egy bizonyos képességre, hogy tudatosan irányítani tudjuk az agyféltekéink, az idegrendszerünk és az elme működésünk bizonyos aspektusait. Számos jógamester egyszerűen időpazarlásnak tekinti az olyan meditációt, amit nem kísér a két agyfélteke és az elme hozzájuk kapcsolódó funkcióinak felfüggesztése. Ha szert teszünk ezekre a képességekre, bizonyára úgy fogjuk érezni, hogy egy határtalanul jobban felhatalmazott aggyal meditálunk.

A jóga szerint a jobb agyféltekét, mely intuitívabb és holisztikusabb, a bal, lunáris nádí (energiavezeték) irányítja, mely a bal orrlyukhoz kapcsolódik. A bal agyféltekét, mely analitikusabb és tárgyilagosabb, a jobb, szoláris nádí irányítja, melyet a jobb orrlyukas légzés aktivál. Egy nehéz akadémikus témát, például a jogot, orvostudományt vagy fizikát sokkal nehezebb tanulmányozni, ha közben a bal orrlyukon keresztül lélegzünk. Sokkal könnyebben tudunk megjegyezni és elemezni különböző témákat, amikor a jobb orrlyukon keresztül lélegzünk.

Másfelől viszont, együttérzőnek és empatikusnak lenni más élőlények szenvedései és megpróbáltatásai iránt, miközben az analitikus jobb orrnyíláson keresztül lélegzünk, megint csak nem fog menni. A jobb orrlyuk ahhoz vezet, hogy számítógép módjára elemezzük, hogy mit csinál helytelenül a másik, de nehezen fogjuk tudni megárezni azt, amit ők átélnek. Ez azonban pontosan az, amire szükség van ebben a szituációban. A bal orrlyuk azt is lehetővé teszi, hogy az elvontabb költészetet, zenét és festészetet is megértsük. Holografikusan éreznünk kell az összes dimenziót, amit a művész is átérzett, hogy értékelni tudjunk egy nagyszerű műalkotást. Ezek a hajlamok nem-specifikusak is: a jobb orrnyílást férfi vagy szoláris orrnyílásnak is nevezik, míg a bal a lunáris és női.

Ugyancsak az orrnyílások szabályozzák az idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus ágait. A szimpatikus idegrendszer irányítja a „harcolj vagy menekülj” reflexet. A stressz aktiválja, és az adrenalin-kibocsájtás által mobilizálja az energiatartalékainkat. A jobb, szoláris, férfi orrnyílás aktiválja. Amikor a jobb orrnyíláson keresztül lélegzünk, akkor képesek vagyunk olyan, fizikailag megerőltető tevékenységeket végezni, mint az életünkért küzdeni vagy menekülni a veszély elől."

Nincsenek megjegyzések: