2016. november 12., szombat

A sajanászana gyakorlása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Aktív elengedés technikája

Ebben a pózban az egyensúlyozás a legnehezebb feladat. Ha páros lábbal lendülünk fel a pózba, akkor a lendületet ki kell oltani a felső pozícióba, és a törzs izmainak megfeszítésével kell igyekezni fenntartani az egyensúlyt. A könyököket egymás felé kell húzni, és a törzzsel, valamint a lábakkal felfelé kell nyújtózkodni. Ne lepődjünk meg, ha eleinte csupán egy-egy másodpercig tudjuk megtartani az egyensúlyt a pózban. A továbbiakban olyan rávezető gyakorlatokat ismerünk meg, melyekkel könnyebben fel tudjuk venni a pózt, mint a páros lábas fellendítésnél.

Rávezető változatok

1. Könyök-plank

Az első rávezető gyakorlatban a könyökünk csúcsán való támaszkodást gyakoroljuk. Helyezkedjünk plank pózba, a könyökök legyenek az állunk vagy a vállaink vonalában. Helyezzük a tenyereinket az állunk alá, és egyensúlyozzunk a könyökünkön!

2. Alkartámasz kézélen

Vegyük fel az alkartámaszt (pincsha-majúrászana) a falnál, majd fordítsuk el az egyik kézfejünket úgy, hogy a külső tenyérélünk érjen a talajhoz. Utána gyakoroljuk a pózt mindkét tenyerünket élére fordítva, majd ismételjük meg ugyanezt a két lépést fal nélkül is!

3. Alkartámasz egy könyökkel

A harmadik rávezető gyakorlatban vegyük fle az alkartámaszt a falnál, majd az egyik tenyerünket helyezzük az állunk alá. Gyakoroljuk mindkét kézzel felváltva, majd a két kézzel egyszerre is! Mivel a falnál támaszkodunk, könnyebb lesz megtartani a pózt két kézzel is! Ezek után végezzük fal nélkül az alkartámaszt, és emeljük fel az egyik kezünket az állunk alá. Miután mindkét kézzel begyakoroltuk, megpróbálhatjuk a kétkezes változatot is fal nélkül. Tehát alkartámaszból is felvehetjük a pózt, a két kezünket egymás után az állunk alá helyezve. Itt arra kell vigyázni, hogy a könyökök ne essenek túlzottan távol egymástól, maximum vállszélességre legyenek.

Haladó változat

A pincsha-majúrászana-vriscsikászana tranzícióhoz hasonlóan itt is megpróbálkozhatunk a térdek behajlításával és a lábujjak fejhez érintésével abban az esetben, ha a nyújtott lábas pózt már stabilan tudjuk tartani öt légzésig.

Egészségügyi hatások

A fordított pózok összes kedvező hatásával rendelkezik, mivel megfordítja a gravitáció hatását a testünkre.
Növeli a fejbe és az agyba áramló vér mennyiségét.
Táplálja az agyalapi mirigyet és javítja az összes belső elválasztású mirigy működését.
Csökkenti az aranyér és a visszér tüneteit.
Tonizálja a nemzőszerveket.
Nyújtja és lazítja a hát és a gerinc izmait.
Erősíti a karokat.
Javítja az egyensúlyérzetet.
Erősíti a törzset és csökkenti a zsírlerakódásokat.
Javítja a gerinc hajlékonyságát.
Fejleszti az állóképességet.
Javítja a memóriát és a koncentrációt.
Stimulálja a hajhagymák működését, csökkentheti a kopaszodást.
Segít feloldani a vállakban és a gerinc körül felgyülemlett feszültséget.
Megfelelő szakember irányítása alatt segíthet a porckorong-problémák kezelésében is.


Ellenjavallatok: Ne kíséreljük meg a póz végrehajtását egy hozzáértő oktató jelenléte nélkül, ha még nem gyakoroltuk be! Ne gyakoroljuk könyök-, csípő- vagy gerincproblémák esetén! Szívproblémák vagy magas vérnyomás, illetve szédülés esetén sem ajánlott a gyakorlása.

Nincsenek megjegyzések: