2016. november 1., kedd

Az ülő hatrészes légzéshullámok

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Hatrészes fel-le hullám

Ez a hullám szolgál a csakra-légzés és csakratisztítás alapjául, mivel mindegyik hullám-csúcs egy-egy csakrát érint. Mivel a hatodik csakra a fejünkben található, be kell építeni egy biztonsági óvintézkedést, hogy a koponyaűri nyomás ne emelkedjen meg. Ennek elérése érdekében nem lélegzünk át az egész törzsön, csak a szusumnán, mely egy nagyon vékony cső, és a gerinc mentán húzódik. Ez nehezebbnek hangzik, mint amilyen a valóságban. Mivel a prána oda megy, ahová a vritti (gondolati hullám), ennek elérése érdekében csupán annyit kell tennünk, hogy állandóan a szusumnára koncentrálunk.

Ez a hullám alkotja a meditáció bevezető szintjét. Amikor arra használjuk, hogy föl- illetve lelélegezzünk az össze csakrán (energiaközponton) keresztül minden belégzés és kilégzés során, ez a hullám megteremti azt a képességet, hogy spontán módon abba a központba juttassuk a pránát, amelybe éppen kell, mivel nincs egyetlen csakra, amely minden esetben megoldást nyújt. Ennek fontosságát részletesen el fogom magyarázni a 13. fejezetben.

A csakra-légzés módszerét, mely ezt a hullámot használja, a 8. fejezetben fogom bemutatni, és a 9. fejezetben írom le részletesen.

Hatrészes fel-fel hullám

Ez a Kundaliní felébresztésének természetes légzéshulláma. A belégzés és kilégzés közben is a csakrákra koncentrálunk, de ahelyett, hogy engednénk az apánát lefelé mozogni, kilégzés közben felemeljük azáltal, hogy felfelé mutató sorrendben koncentrálunk a csakrákra, mint ahogy belégzésnél természetesen tettük. Ez az a hullám, ami el fog vezetni a meditáció legvégső szintjéhez, ahogy azt a 16. fejezetben leírom majd. Mivel ez a pulzáló hullám folyamatosan felfelé fogja vinni a Kundalinít, a magasabb csakrák felé, előtte el kell sajátítanunk a többi hullámot, különösen a hatrészes fel-le hullámot. Nagyon káros, ha a felső csakrákba juttatjuk a pránát, mielőtt megnyitottuk volna az alsó csakrákat, például a manipúrát és az anáhatát. Hogy ez miért van így, és mi lenne a következménye, azt a 13. fejezetben tárgyaljuk meg.

A hatrészes meditációs hullámok természetesen fejlődnek ki a háromrészes hullámokból, mint ahogyan a meditáció természetesen fejlődik ki a pránájámából, a pránájáma pedig az ászana-gyakorlásból. Ezek az összetett hullámok számos hozzájuk kötődő aspektussal rendelkeznek, például mantrákkal, csakrákkal, bandhákkal és múdrákkal, melyeket e könyv második és harmadik részében fogok részletesen ismertetni.

Hagyjunk elegendő időt a különböző hullámok megtapasztalására, melyeket itt leírtam. Amikor a 3. részhez érünk, akkor az elménk teljesen le lesz foglalva a mantrák, csakra-vizualizációk és a különböző rádzsa-jóga technikák végzésében, melyek megakadályozzák az érzékek kifelé fordulását (pratjáhára). Amikor ehhez a részhez érünk, már bizonyos automatikus megértéssel kell rendelkeznünk a légzés zónákra való osztása és a kilégzés lefelé engedése vagy felemelése terén. Fontos, hogy itt véssük be ezeket a légzéshullámokat, mivel az utolsó hullám, a hatrészes fel-fel hullám fogja a Kundaliní felébresztésének negyedik hajtóművét alkotni a tizenhatodik fejezetben."

Nincsenek megjegyzések: