2016. november 5., szombat

A vriscsikászana gyakorlása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Aktív elengedés technikája

A vriscsikászana egyszerre hátrahajlító és fordított póz is, így az aktív elengedés technikáját egyrészt a póz felvételekor alkalmazzuk. Lendületet veszünk, hogy a lábak a fejünk fölé kerüljenek, de utána kioltjuk ezt a lendületet, hogy megtaláljuk az egyensúlyi helyzetet. Másrészt a gerincfeszítő izmokat és a farizmokat is feszítjük, hogy közelebb hozzuk a lábakat a fejünkhöz, ugyanakkor a végső póz elérésekor ellazítjuk azokat, és hagyjuk, hogy a gravitáció tegye a dolgát. A karokkal egyszerre nyomunk, hogy fenntartsuk a testünk súlyát, és egymás felé is húzzuk őket, hogy megmaradjon a stabilitás. A sok erőelem miatt viszonylag nehéz „belelazulni” a pózba, de ha eleget gyakoroljuk, akkor meg fogjuk érezni, hogyan kell. Ha valakinek nagyon hajlékony a dereka, de kevesebb törzserővel rendelkezik, annak a hasfal megfeszítésével kell megtartania a pózt, különben nagyon hátrahajlik a dereka. Mint a legtöbb hátrahajlító pózban, itt is egyszerre kell használnunk a hajlékonyságot és a törzserőt.

Rávezető változatok

A vriscsikászana gyakorlását már a negyedik sorozat előtt is elkezdhetjük, mivel ez egy viszonylag könnyen megvalósítható póz. Vannak, akik a befejező sorozatnál, a sírsászana D (sírsapádászana, a fejállás hátrahajlított változata) gyakorolják, az alkarokon kiemelve magukat a levegőbe. Vannak, akik a második sorozatban a pincsha-majúrászana és a kárandavászana között gyakorolják. A póz végrehajtásának egyik feltétele a pincsha-majúrászana, vagyis az alkartámasz megfelelő begyakorlása. Ezen felül a harmadik sorozatban található viparíta-salabhászana és ganda-bhérundászana is jó előkészítő pózok. Ha azokban megtaláljuk az egyensúlyt a fejünk fölött, illetve elérjük a fejünket a lábainkkal, akkor a skorpió-pózban is sikerülni fog.

A póz gyakorlásához használhatjuk segédeszközként a falat. Az első falas változatban az ujjakkal a fal felé vesszük fel a pózt, de több helyet hagyunk a testünk és a fal között, mint a pincsha-majúrászanában. Miután a lábainkkal elértük a falat, lesétálunk velük és behajlítjuk a térdünket, majd a lábujjakkal vagy a rüszttel támaszkodva gyakoroljuk a pózt. Ez megvéd attól, hogy átforduljunk, ha a vállainkkal még nem tudunk eléggé stabilizálni.

A második verzióban a könyökeink néznek a fal felé, és felmászunk a falra úgy, hogy a hasunk hozzáérjen. Ezután hátrahajlítjuk a lábainkat, és a hasunkkal a falnak támaszkodva igyekszünk a lábakat közelebb hozni a fejünkhöz. Ez a változat akkor lehet hasznos, ha a vállaink még nem eléggé erősek ahhoz, hogy megtartsák a testünk teljes súlyát.

Haladó változat

A pózt nehezíthetjük azzal, hogy bokasúlyokat csatolunk a lábainkra. Így a hátrahajlító hatás erősebben fog érvényesülni. Ezt a fal nélküli, illetve a második falas változatnál is alkalmazhatjuk.

Egészségügyi hatások

A fordított pózok összes kedvező hatásával rendelkezik, mivel megfordítja a gravitáció hatását a testünkre.
Növeli a fejbe és az agyba áramló vér mennyiségét.
Táplálja az agyalapi mirigyet és javítja az összes belső elválasztású mirigy működését.
Csökkenti az aranyér és a visszér tüneteit.
Tonizálja a nemzőszerveket.
Nyújtja és lazítja a hát és a gerinc izmait.
Erősíti a karokat.
Javítja az egyensúlyérzetet.
Erősíti a törzset és csökkenti a zsírlerakódásokat.
Javítja a gerinc hajlékonyságát.
Fejleszti az állóképességet.
Javítja a memóriát és a koncentrációt.
Stimulálja a hajhagymák működését, csökkentheti a kopaszodást.
Segít feloldani a vállakban és a gerinc körül felgyülemlett feszültséget.
Megfelelő szakember irányítása alatt segíthet a porckorong-problémák kezelésében is.

Ellenjavallatok: Ne kíséreljük meg a póz végrehajtását egy hozzáértő oktató jelenléte nélkül, ha még nem gyakoroltuk be! Ne gyakoroljuk csípő- vagy gerincproblémák esetén! Szívproblémák vagy magas vérnyomás, illetve szédülés esetén sem ajánlott a gyakorlása.

Nincsenek megjegyzések: