2016. november 22., kedd

A szusumná áramlása

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Általában a jógát akkor kell gyakorolni, amikor a bal orrlyuk a domináns, legalábbis a Síva-szvaródaja (112) szerint. A jóga lényege a kapcsolat ápolása Istennel és a tényleges önvalónkkal. A bal orrlyuk dominanciája alatt sikeres lesz, míg a jobb orrlyuk dominanciája alatt kedvezőtlen. Összefoglalva, amikor a jóga-írásokat tanulmányozzuk és a jóga-technikákat analizáljuk, vagy például ezt a könyvet olvassuk, a jobb orrlyukon keresztül kell lélegeznünk, mert szükségünk van az elme analitikus, elemző funkciójára. Amikor azonban meditálunk, vagy a jóga-technikákat gyakoroljuk (a kriják kivételével), váltsunk át a bal orrlyukra és aktiváljuk a pszichénk női oldalát. Ekkor válunk nyitottá a magasabb tudásra.

Bár a meditáció sikeres lehet, ha közben a bal orrlyukon keresztül lélegzünk, ideálisan akkor kell végezni, amikor mindkét agyfélteke fel van függesztve, és a levegő teljesen kiegyensúlyozva áramlik a két orrlyukon keresztül. Ebben az állapotban azonban nem szabad mással foglalkoznunk, mint a jóga és a meditáció gyakorlásával, mivel minden más tevékenység eredménytelen marad (Siva-szvaródaja 130).

Egy tibeti láma, akinél tanultam, azt mondta, hogyha csak a légzésünkön és a tudatosságon meditálna, az átlagember számára nagyjából 300 életig tartana, míg elérné a sikert. Bár semmiféle módon nem tudom ellenőrizni ezt az állítást, eléggé nyilvánvaló azok számára, akik elérték a jártasság egy bizonyos szintjét a pránájámában, a jóga-légzés művészetében, hogy ahelyett, hogy felkészülés nélkül kezdenénk a meditációba, jobban járunk, ha eleinte eltöltünk egy kis időt azzal, hogy a légzést a központi energiacsatornába, a szusumnába visszük. Amikor a szusumnában áramlik az energia, akkor annyit tudunk fejlődni a meditációban, ami egyébiránt évekig tartana." 

Nincsenek megjegyzések: