2016. november 24., csütörtök

Az arany középút

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Egy átlagos egészségi állapotú embernél, aki nem stresszel és nincs kitéve szélsőséges éghajlati viszonyoknak, szélsőséges érzelmeknek vagy bármilyen más extrém befolyásoknak, az orrnyílások felváltva 60-90 percig vannak nyitva, ami arra a tényre utal, hogy az agyféltekék dominanciája is általában hasonló ritmusban váltakozik. Minden alkalommal, amikor váltás történik az oldalak között, körülbelül 1-4 percre kiegyenlítődik a két orrlyuk áramlása. Ezt nevezik a szusumná áramlásának. A szusumná áramlása az összekötő elem (szandhi) a bal és jobb orrlyuk között. Ugyanúgy, mint a belégzés és kilégzés, ébrenlét és álom, éjszaka és nappal, álom és mélyalvás, illetve élet és halál közötti kötések, ez a kötés is egy pillanatra felfüggeszti az elmét, mely általában kivetíti a látszat leplét a valóságra. A felfüggesztés e pillanata közben képesek vagyunk átpillantani a szövet durva anyagán, és megpillanthatjuk a mögöttes mély valóságot, a Brahmant. Míg a rövid kötés biztosítja a legkedvezőbb pillanatokat a meditációhoz, a pránájáma legmagasabb célja az, hogy órákra, vagy a mesteri szinten napokra kiterjesszük a szusumná áramlását, hogy képessé tegyük az elmét arra, hogy szilárdan megállapodjon a mély valóságban, abban az állapotban, amit a jóga tárgy nélküli szamádhinak nevez.

Az ídá és a pingalá egyensúlya és végső soron felfüggesztése (ezek a bal és jobb orrlyuk energiacsatornáinak nevei) bevezeti a pránát a központi energiavezetékbe, a szusumnába. Számos jóga-iskola és írás szerint a jobb és bal orrlyuk, a jobb és bal agyfélteke, a paraszimpatikus és szimpatikus idegrendszer, valamint az afferens és efferens idegpályák közötti egyensúly elengedhetetlen fontosságú a misztikus élmény szempontjából, ami elősegíti a spirituális felszabadulás elérését.

Fontos megjegyzés: Amennyire nagyszerű a szusumná áramlása a spirituális állapotok elérésére, annyira haszontalan a világi célok tekintetében. Az olvasónak nem szabad abba a hitbe ringatnia magát, hogy a misztikus megtapasztalások automatikusan anyagi vagyont is biztosítanak. Valójában, ha bármilyen kereskedelmi tevékenységet a szusumná áramlása közben végzünk, akkor jó eséllyel mindent elveszítünk, mert ilyenkor a józan ítélőképességünk is fel van függesztve. De pontosan az elmének ez a felfüggesztett állapota segíti elő a misztikus állapot elérését. A pránájáma segítségével meg tudjuk tanulni, hogy mikor hozzuk elő a misztikus állapotot, és mikor hagyjuk hátra, ha a jobb vagy bal orrlyuk használata megfelelőbb lehet. Az elme és az öt érzék a bal orrlyukon keresztül működik. A prána, a teremtő életerő és az öt cselekvő érzékszerv (helyváltoztatás, fogás, beszéd, nemzés és ürítés) a jobb orrlyukon keresztül fejeződik ki. A tudatot, a tényleges önvalót pedig a központi csatornán keresztül érhetjük el és aktiválhatjuk. Használjuk mindegyiket a megfelelő időben."

Nincsenek megjegyzések: