2016. november 10., csütörtök

A meditáció és az elme minőségei

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Most pedig vizsgáljuk meg, hogy mi történhet a meditáció közben, ha az elme nem szattvikus (ragyogó). A Rámájána című indiai eposz megmutatja nekünk a meditáció veszélyeit, ha nem szattvikus elmével gyakoroljuk. A három démon testvér közül Rávana radzsaszikus (szenvedélyes) elmével gyakorolta a meditációt, és a düh lett a végzete, A testvére, Kumbhakarna tamaszikus (tompa) elmével meditált, és így mély álomba merült, melyből csak ritkán tért magához. Csak a harmadik testvérük, Vibhísana meditált szattvikus (ragyogó) elmével, és csak ő kezdett el vonzódni Istenhez. Végül Rávanát és Kumbhakarnát és megölte az Úr Ráma ütközet közben, míg Vibhísanát Srí Lanka királyává tette.

Anélkül, hogy meg akarnánk kérdőjelezni a Rámájana történelmi hitelességét, a mi kontextusunkban a történet metaforikus jelentősége érdekes. Az Úr Ráma a tényleges önvalót, a tudatot képviseli. A három testvér az elme tamaszikus, radzsaszikus és szattvikus hajlamait képviseli. Ha valóban szeretnénk megvalósítani a magasabb, isteni önvalónkat, és át akarjuk élni a misztikus állapotokat, akkor csökkenteni kell az elme tamaszikus és radzsaszikus hajlamait, miközben előtérbe kell helyezni a szattvikus természetét.

Egy tibeti láma, akitől tanultam, félig viccesen azt mondta nekem, hogy ha valaki rosszul meditál, akkor következő életében egy nagy halként fog megszületni. Ezzel arra célzott, hogy ha valaki tamaszikus (tompa) elmével meditál, azzal növeli a tompaság hajalmát, ami a halhoz hasonló mentalitáshoz vezet. Ha viszont azt gondoljuk, hogy az élet főként az élvezetekből és a vagyon megszerzéséből áll, akkor, ha nem vigyázunk, a meditáció fel fogja erősíteni ezeket a nézeteket. Több olyan esetnek is szamtanúja voltam, amikor a meditáció, mivel nem helyesen végezték, még materialisztikusabbá és nihilisztikusabbá tette a gyakorlót. Hasonlóképpen, ha valakinek radzsaszikus az alapvető hitrendszere, például úgy érzi, hogy valamiféle hírességgé, sztárrá vagy befolyásos emberré kell válnia, a meditáció erősíteni fogja ezeket a hajlamokat.

Az elmét azáltal tehetjük szattvikussá (ragyogóvá), hogy a jóga filozófiáját tanulmányozzuk, jógikus megerősítéseket (bhávaná, szankalpa) alkalmazunk, szent szövegeket olvasunk, és Istenen meditálunk. Egy másik erőteljes eszköz az elme szattvikussá tételéhez a pránájáma. Bár már részletesen leírtam és elmagyaráztam a pránájámát a Pránájáma: a jóga légzése című könyvemben, az orrlyukak és a nádík egyensúlyának fogalmát a jóga-meditáció kontextusában is meg kell értenünk."

Nincsenek megjegyzések: