2016. november 6., vasárnap

Sajanászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Sajanászana (ágy-póz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A sajanászana neve Anantára, az Úr Visnu ezerfejű kígyó-kiterjedésére utal, aki az Úr Visnu ágyaként szolgál, amikor az Úr lefekszik, és a jóganidrá (teremtő álom) állapotába merül. Az Úr Mahávisnu légzésével együtt nyilvánulnak meg pórusaiból a végtelen számú univerzumok, melyek kilégzéskor kiáradnak belőle, belégzéskor pedig visszaáramlanak a testébe. A teremtett élőlények ezt az egy lélegzetvételnyi időtartamot érzékelik az univerzum teremtése és fenntartása sok milliárd napévben mérhető időtartamának. Az idő tehát egy relatív, vagy mondhatjuk szimbolikus jelenség, mely a múlandó világ megnyilvánulásainak teremtéséhez, fennmaradásához, átalakulásához, és végül megsemmisüléséhez kötődik. Amikor Mahávisnu belélegzik, akkor az összes teremtett élőlény, amely a teremtés során a karmikus ciklusát töltötte valamelyik univerzumban, számtalan létformán keresztül vándorolva, belekerül Mahávisnu testébe, és szintén a jóganidrá állapotában szendereg a következő teremtésig, amikor is karmája megmaradt magjai ismét működésbe lendülnek, és újabb testbe juttatják az újabb teremtés során.

Most pedig vizsgáljuk meg, hogy maga a póz milyen kapcsolatban állhat az Ananta kígyóval? A negyedik sorozat további részében lesz egy póz, melyet szamánászanának neveznek. Ezt az oldalt fekvő pózt nevezik más tradíciókban ananta-sajanászanának, és mivel egy fekvő póz, sokkal jobban hasonlít az Úr Visnura, amint kígyóágyán fekszik. Jelen pózuk viszont egy sokkal aktívabb fordított póz, ráadásul meglehetősen nehéz egyensúlyozni benne, hiszen csak a könyökünk csúcsán támaszkodunk. Ez a póz inkább ahhoz hasonlít, amikor Ananta kígyó ezer fejével ernyőként védelmezi az ülő vagy álló Úr Visnut, sőt, akár a trónusaként is szolgál.

A póz logikus folytatása az előző vriscsikászanának, mivel itt a lábat visszaegyenesítjük ugyan, mint a pincsha-majúrászanában, azonban az egyensúlyozás sokkal nehezebb, hiszen az alkarok helyett csak a könyökökkel támaszkodunk a talajon.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre térdelő helyzetbe, majd helyezzük a két könyökünket a talajra vállszélességben, és támasszuk az állainkat a tenyereinkbe. Kilégzésre emeljük a térdet, és sétáljunk közelebb a lábainkkal a könyökökhöz. Vigyük a testsúlyunkat a könyökökre. Egy másik lehetőség az, hogy a lefelé néző kutya-pózból közvetlenül a földre helyezzük a könyököket, és beletámasztjuk az állunkat a tenyerünkbe.

Astau: Belégzése lendítsük fel a két lábunkat egyszerre a levegőbe, igyekezzünk csak annyi lendületet venni, hogy az egyensúlyi pozíció megtalálása után meg tudjuk állítani a lábainkat. Aktiváljuk a törsz és a lábak izmait, enyhe ívet létrehozva a nyakunk és a lábujjak között. A lábfej spiccel, a térdek egyenesek, az állunk pedig a tenyereinken nyugszik. Próbáljunk meg öt légzésnyi időt eltölteni a pózban.

Nava: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Nincsenek megjegyzések: