2016. november 29., kedd

A váltott orrlyukas légzés jelentősége

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"5. Gyakorlat: Váltott orrlyukas légzés

Erről az egyszerű gyakorlatról azt tartják, hogy három hónap alatt képes megtisztítani a nádíkat, ha naponta gyakoroljuk. Ideális esetben közvetlenül az ászana-gyakorlás után végezzük, és még jobb, ha előtte 3-5 percig gyakoroljuk a kapálabhátí kriját. Mindezeket a technikákat és összefüggéseiket részletesen ismertettem a „Pránájáma: a jóga légzése” című könyvemben.

Üljünk a kedvenc meditációs ászanánkba, és zárjuk el a jobb orrnyílást azáltal, hogy a jobb hüvelykujjunkkal befogjuk. Most lélegezzünk be kizárólag a bal orrnyíláson keresztül. A belégzés végeztével zárjuk le a bal orrnyílást, és a jobb kéz gyűrűs- és kisujjával, és engedjük el a jobb orrnyílást. Most fújjuk ki a levegőt kizárólag a jobb orrlyukon keresztül. A kilégzés végeztével ismét lélegezzünk be a jobb orrnyíláson keresztül. A belégzés végén ismét zárjuk el a jobb orrnyílást és lélegezzünk ki a balon keresztül. Ez egy teljes kör. Gyakoroljuk ezt minden nap 10-15 percig, vagy akár 30 porcig is emelhetjük a gyakorlás idejét.

Amikor már megszoktuk a technika végzését, kezdjük el számolni a légzés hosszát. Eleinte mindegyik belégzés legyen ugyanolyan hosszú, mint a kilégzés. Használjunk egy órát vagy metronómot a háttérben, amivel mérni tudjuk a légzések hosszát, és ahogy megszokjuk a technikát, lassítsuk a légzésünket.

6. Fejezet

6. Törvény: A pratjáhárát akkor érjük el, amikor lunáris pránát (amritát) megállítjuk a koponyában

A test, a légzés és az elme szoros összefüggésben vannak egymással, és bár lehetséges egyiket uralni a másik nélkül, javítjuk az esélyeinket, ha mindhárommal egyszerre dolgozunk. E könyv második része megtanítja az elme uralásának technikáját, a rádzsa-jógát. Az, hogy milyen gyorsan fogunk fejlődni benne, persze attól függ, hogy mennyi időt fektetünk bele – és még inkább attól, hogy mennyire hatékonyak az erőfeszítéseink ezalatt. A siker sebessége azonban nagyban függ attól is, hogy a légzésünk és a testünk támogatja és felerősíti az elme irányítására tett erőfeszítéseinket, vagy pedig lekötik az elménket a múlthoz.

Ez a fejezet olyan jóga-technikákat mutat be, melyek abba az állapotba hozzák a testünket és a légzésünket, amely támogatja a mentális erőfeszítéseinket. Ezek a technikák a fordított pózok, és az állapotot, amit előidéznek, amrita sziddhinek nevezzük. Bár a fordított pózokat – főleg a vállállást és a fejenállást – minden jógi ismeri, kevesen gyakorolják annyira komolyan, hogy elérjék az amrita sziddhit. Az alábbiakban elmagyarázzuk az amrita sziddhit, és azt, miként érhetjük el a fordított pózok gyakorlásával."

Nincsenek megjegyzések: