2016. november 9., szerda

Shilajit - a hegyek izzadsága

A táplálékkiegészítők piaca reneszánszát éli. Vannak természetes eredetű és mesterségesen szintetizált táplálékkiegészítők is, és a legtöbbnek csodás gyógyító hatásokat tulajdonítanak. Itt meg kell jegyezni a dolgot: előfordulhat, hogy a megfelelő minőségű és tisztaságú táplálékkiegészítővel végzett kutatások valóban kimutatják egyik vagy másik hatását, de megeshet, hogy a dobozban vagy kapszulában egyáltalán nem is az van, ami rá van írva, vagy sokkal silányabb a minősége. Tehát ha táplálékkiegészítőket szeretnénk vásárolni és szedni, akkor két dolgot kell figyelembe venni:

1. Tájékozódjuk független és tudományos igényességű forrásokból a várható hatásokat és mellékhatásokat illetően. Páldául itt: examine.com vagy itt: ergo-log.com. A gyártók ugyanis nagy hévvel reklámoznak mindent, aminek esetleg semmi komoly alapja nincs a szóbeszéden kívül. Ez a hálózatban értékesített különböző csodabogyókra még fokozottabban igaz. Sokszor csak a jó marketinget vesszük meg és a pénzünkért cserébe az elme által létrehozott placebó-hatást kapjuk.

2. Igyekezzünk olyan gyártó termékeit beszerezni, aki laborvizsgálatokkal tudja igazolni az általa forgalmazott termék hatóanyag-összetételét és esetleg szennyező anyagoktól, például nehézfémektől vagy kemikáliáktól való mentességét. Így lehet, hogy nem a legolcsóbb kínai kapszulát kell majd megvenni, de legalább bízhatunk abban, hogy a termék szedésével nem okozunk kárt magunknak.

Egy legendás ájurvédikus készítmény a shilajit, amit múmiónak is neveznek. Ez egy barnás-feketés, szurokszerű üledék, ami a Himalája szikláin rakódik le, és javarészt fuminsavat tartalmaz (80-85%), illetve fulvinsavat, di-benzo-alfa-pironokat, triterpéneket, glicint, aszpartinsavat és glutamint is kisebb mértékben, valamint egyes növényi részeket, melyek a Himalájában és a Hindukush hegyeiben 5000 méter magasságbna teremnek. Az ájurvédikus hagyomány szerint ez az anyag lassítja az öregedést, ellenállóvá tesz a betegségekkel szemben, javítja a termékenységet és olyan erőssé tesz, hogy aki szedi, az "sziklákat tud megmozgatni". Nos, nézzük, mit sikerült eddig igazolni tudományos kísérletekkel ezzel a szerrel kapcsolatban:

1. Szív- és érrendszeri hatások

Állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy a shilajit csökkenti a pulzusszámot, ami jó hír az állóképességi sportolók számára. A másik jelentős hatása, hogy napi 2 g shilajit fogyasztása esetén az egészséges felnőttek vérének triglicerid-szintje 21.7%-al, LDL-C-szintje 22.6%-al, vLDL-C-szintje 20.6%-al csökken, HDL-C-szintje pedig 5.8%-al növekszik.

2. Agyi és idegrendszeri hatások

A vizsgálatok szerint a shilajit nem fejt ki stimuláló hatást az agy receptoraira, viszont képes csökkenteni a fájdalomérzetet, bár ennek mértékét nem sikerült kísérletileg meghatározni. Egy patkánykísérlet szerint a shilajit képes növelni a tanulási készséget és javítani a memóriát is.

3. Vércukorszint

Egy tanulmány szerint a shilajit alkalmazása 6,8%-al csökkentette az egészséges férfialanyok vércukorszintjét.

4. Immunrendszer

Egy tanulmány kimutatta a shilajit gyulladáscsökkentő és antiallergén hatását is. Egy kombinált ájurvédikus készítményről, mely shilajitot is tartalmaz, kimutatták, hogy erőteljes antioxidáns hatással bír.

5. Szexuális egészség

A shilajitot elsősorban a férfi szexuális erő fokozására használják tradicionálisan, és patkány- illetve emberkísérletekkel is kimutatták, hogy erőteljesen növelte a spermaszámot, a sperma mennyiségét, a spermiumok mozgékonyságát, valamint az egészséges spermiumok arányát, miközben csökkentette a lipidek peroxidációs szintjét a spermában. (Referencia)

Patkánykísérletek során a nőstény patkányok termékenységét és szaporulatát is fokozta a shilajit alkalmazása, mivel javította az ovuláció sűrűségét.

7. Hormonális hatások

Terméketlen férfiak esetében napi 200 mg shilajit alkalmazása 901 napon keresztül a tesztoszteron-szint 23,5%-os növekedéséhez vezetett. Egészséges férfiakon hasonló kísérletet nem végeztek. Ugyanebben a kísérletben kimutatták az FSH hormon 9.8%-os emelkedését, miközben a luteinizáló hormon szintje nem változott. (Referencia)

8. Alkalmazás

A shilajit adagolási ajánlásai forrásonként eltérhetnek, ugyanis az összetétele meglehetősen változó, és a jobb gyártók legfeljebb a fulvinsav-szintet adják meg a készítményeikben. De a legtöbb gyártó a napi 200-2000 mg közötti adagot szokta javasolni, ami természetesen testsúly-függő is. Bár a készítmény szedésének semmiféle toxikológiai mellékhatására nem bukkantak a kísérletek során, mint minden hormon- és immunmoduláló készítménynél, három hónapnyi szedés után egy hónapnyi szünetet ajánlott tartani. 
Egy 500 mg hatóanyag-tartalmú kapszulából tehát napi 1-2, de maximum 4 db-ot szedjen be egy 70-80 kg testsúlyú felnőtt.

Tudományos referenciák: examine.com

Nincsenek megjegyzések: