2016. november 26., szombat

Buddhászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:


Buddhászana (Buddha póza)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A buddhászanával elkezdődik a mély csípőnyitó pózokból álló rész a kartámaszos hátrahajlítások után. Az ékapáda-sírsászanán (a láb nyakba rakásán) alapuló pózokról általában azt tartják, hogy az egó megsemmisítését jelképezik. Buddha tanítása szintén az illuzórikus éntől történő megszabadulás és a megvilágosodás elérését tűzi ki célul.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre úgy, hogy a jobb lábunkat a jobb karunkon kívül hozzuk előre, ahogy a második és harmadik sorozatban az ékapáda-sírsászanán alapuló pózoknál is tettük. A bal lábat hozzuk előre a két kar között, majd ereszkedjünk le a talajra.

Astau: Kilégzésre helyezzük el a jobb lábunkat a tarkónk mögött. Egy légzésnyi időtartamra helyezzük a tenyereinket imatartásba a mellkas előtt, és egyenesítsük ki a gerincet, valamint a nyakunkat.

Nava: Belégzésre a bal kezünkkel fogjuk meg a bal lábfejünket, és igyekezzünk lejjebb húzni a sípcsontunkat a hátunkon. Tehát a lábszár már nem a nyaki csigolyáknál lesz, hanem a felső háti szakaszon. Ha a jobb kezünkkel a bal hónalj alatt átnyúlva elérjük a lábfejünket, akkor a jobb kezünkkel is húzhatjuk a lábfejet lefelé a hátunk mentén. Ehhez erőteljesen kifelé kell forgatni a combcsontot, és hátrafelé kell húzni a törzs vonala mögé. Ha sikerült lehúzni a lábszárunkat a lapockák fölé, akkor a bal karral nyúljunk hátra a bokánk fölött, és így a jobb lábfejünk a bal hónaljunk alá fog kerülni, Nyúljunk át a jobb kezünkkel a mellkas előtt, és fogjuk meg a bal csuklónkat a jobb kezünkkel a törzsünk bal oldala mellett. Tartsuk a gerincet és a medencét egyenesen és függőlegesen, és végezzünk öt mély légzést a pózban.

Dasa: Belégzésre bontsuk a karkulcsolást., és a jobb lábunkkal még mindig a tarkónk mögött emeljük ki magunkat a két tenyerünkön, a bal lábat minél magasabbra emelve (csakórászana).

Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Csaturdasa-vimsatihi: Ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat a bal lábbal a hátunk mögött.

Nincsenek megjegyzések: