2016. november 3., csütörtök

A meditáció veszélyei

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"5. Fejezet

5. Törvény: A prána csak akkor emelkedik fel, ha a hold- ás a nap-energiák egyensúlyban vannak.

Vannak-e veszélyei a meditációnak?

A közvélekedéssel ellentétben, mely szerint a meditáció a megoldás minden problémára, és nincsenek ismert ellenjavallatai, valójában lehetnek káros következményei. Több emberről is tudok, akik mindenféle előkészítés nélkül elmentek meditációs elvonulásokra, ahol hirtelen naponta tíz vagy még több órán keresztül kellett meditálniuk a légzésükön vagy a tudatosságon, egy héten vagy még hosszabb időn keresztül. Az elvonulások után egyes embereket elmegyógyintézetbe kellett beutalni, vagy pedig nehézséget okozott nekik a családjukal való kapcsolat és az egyéb kötelezettségeik ellátása.

Hétköznapi életünkben sok dolog rejtve van előttünk, és ennek megvannak az okai. Ha hirtelen mindent megpillantanánk, ami eleddig rejtve maradt a látásunk elől, az olyan lenne, mint Pandora szelencéjének kinyitása. Ha nincs megfelelően felkészülve rá, a megfigyelő szó szerint összeroppanhat annak a súlya alatt, amit lát. A skizofrénia például akkor is bekövetkezhet, ha pszichedelikus drogok vagy más intenzív események hatására a torok- és harmadik-szem csakránk hirtelen megnyílik anélkül, hogy a köldök- és szívcsakrák előzetesen megnyíltak volna. Ez azt jelenti, hogy hirtelen elképesztő mennyiségű adat áraszt el bennünket a világról és rólunk, amit nem tudunk sem feldolgozni, sem beépíteni az életünkbe. Ha lépésről lépésre gyakoroljuk a jógát, akkor ez nem következhet be, de ha az olyan jóga-technikákat, mint a meditáció, kiemeljük eredeti kontextusukból – a nyolc ágból – akkor bármi megtörténhet.

Egy indiai tanító, Swami Niranjanananda szerint a meditáció hipnotikus állapotot idézhet elő, ha az elme nem eléggé szattvikus (ragyogó). E tünet kezelésére a pránájámát ajánlja. Egy másik indiai tanító, O.P. Tiwari ugyanezt a fogalmat használta, amikor azt mondta, hogy ha az energiacsatornák (nádík) nem tiszták, akkor behipnotizálhatjuk magunknak azt a hiedelmet, hogy fejlődünk a meditációban, miközben a valóságban nem fejlődünk. Mindkét tanító arra figyelmeztet, hogy hipnotikus állapotba kerülhetünk a meditáció helyett, de a két esetben eltérőek az okok és a megoldások is."

Nincsenek megjegyzések: