2016. november 8., kedd

Menekvés a Valóság elől

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Ezek a tanítók nem orvosi célú hipnoterápiáról beszélnek, melynek még a spiritualitásban is megvan a helye, hanem arra figyelmeztetnek, hogy a gyakorló elmenekülhet a valóság elől egy úgynevezett „hipnotikus állapotba”, ami csupán a menekvés másik formája. Amit el szeretnénk érni a meditációval, az a valóság mélyebb, igazabb formájának megtapasztalása, és ezen keresztül több értelmet tudunk adni a valóságnak, ahogy azt a hétköznapi életben tapasztaljuk. Amit nem szeretnénk, az viszont egy feltételezett valóság megteremtése, melyet a lét kihívásai elől való menedékként használunk. A két eltérő folyamat tehát összefoglalva a következő:

  • Menekvés a szennyezett energiacsatornák miatt. Ennek megoldása a krijáknak nevezett gyakorlatok alkalmazása.
  • Menekvés amiatt, hogy az elme nem lett szattvikussá (ragyogóvá) téve. Ennek megoldása a pránájáma alkalmazása.

A hipnotikus állapot előidézésénél a meditáció helyett az első veszély az úgynevezett szennyezett energiacsatornákhoz kötődik. Ezzel kapcsolatban meg kell értenünk, hogy a jógik szerint a misztikus állapotok nem kizárólag az elmében jönnek létre, a testtől teljesen elszigetelve. Valójában a jógik szerint a misztikus állapotok csak azt követően következnek be, hogy a testben alkímiai változások jöttel létre. A jóga szerint a test és az elme a légzésen keresztül kapcsolódik össze, és minden, ami a fizikai síkon megtörténik, az visszatükröződik az elmében is, illetve az elmében bekövetkező változások rezonálnak a fizikai síkon is.

A testünket a kriják, illetve satkarmák segítségével készítjük fel és tisztítjuk meg a magasabb jógikus gyakorlatokhoz. A különböző jógaiskolák különböző mértékben fektetnek hangsúlyt a krijákra, de elegendő azt kijelenteni, hogy a naulít és a kapálabhátí kriját mindenkinek végeznie kell a meditáció támogatása érdekében, kivéve talán néhány nagyon haladó ászana- és pránájáma-gyakorlót. Mindkettőt részletesen leírtam a Pránájáma: a jóga légzése című könyvemben.

Nincsenek megjegyzések: