2017. január 22., vasárnap

A pádángustha dhanurászana hatásai

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Aktív elengedés technikája

A pádángustha-dhanurászana A pozícióban a könyökök és a térdek kiegyenesítésére kell törekedni. Így erőteljesebben tudjuk nyitni a csípőt és a vállakat, és az egész hátrahajlítás mélyebb lesz. Ugyanakkor a test elülső mozgásláncának aktiválásával le tudjuk venni a terhelést a gerincfeszítő izmokról is. Amennyire lehetséges, igyekezzünk ellazítani azokat, a csípő és az alsó végtagok, valamint a váll és a felső végtagok felé továbbítva az izomaktivitást. A pádángustha-dhanurászana B-ben a vállak nyitását csökkentjük, és a karjainkkal nem felfelé toljuk a lábainkat, hanem előrefelé húzzuk. Így a csípő nyitását és a törzs hátrahajlítását meg tudjuk őrizni ebben a pózban is.

Rávezető változatok

A dhanurászana és az egylábas dhanurászana is hasznos rávezető pózok, mivel a karokon kívül minden más izmot a célpózzal azonos módon használunk benne. A pádángustha dhanurászana gyakorlásához használhatunk egy jógaövet is, melyet körbetekerünk a bokáink körül, majd a lábaink között előrehúzzuk, és azt fogjuk a kezeinkkel. Fokozatosan csökkenthetjük a távolságot a kézfejek és a bokák között, míg végül el fogjuk érni a bokáinkat is a kezünkkel. Bizonyos gyakorlás után segédeszköz nélkül is fel tudjuk majd venni a teljes pózt. Az egylábas változat gyakorlása övvel szintén hasznos lehet. A póz haladó változata a ganda-bhérundászana, melyet a harmadik sorozatban gyakoroltunk.

Egészségügyi hatások

Segíthet a rheumás és arthritises fájdalmak kezelésében
Jó hatással van túlsúly, hát- és vállfájdalmak esetén
Enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat
Javítja a tartást és a megjelenést
Cukorbetegség, asztma és tüdőpanaszok esetén is hasznos
Megnyitja a mellkast
Fájdalomcsillapító hatású
Nyújtja és erősíti a hátat, valamint a lágyékot
Javítja a vérkeringést
Erősíti a lábakat
Fejleszti az egyensúlyérzéket
Nyújtja a nyaki szakaszt
Megnyugtatja az agyat és békéssé teszi az elmét
Energizálja és felfrissíti az egész testet
Javítja az emésztést, megszünteti a székrekedést
Csökkenti a mentális és fizikai feszültséget

Ellenjavallatok: merev hát, általános rossz kondíció, gyenge tüdők, fejfájás, nyaki vagy gerinc-sérülések, gerincsérv, hasi vagy lágyéksérv, szívpanaszok, terhesség.

Nincsenek megjegyzések: