2017. január 29., vasárnap

Marícsjászana E és F

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Marícsjászana E, F, G, H (Marícsi bölcs póza, E, F, G, H változat)
Dristi: Nászágrai (orrhegyre – E, G), Pársva (oldalra – F, H)

A marícsjászana első négy változata (A, B, C, D) az Ashtanga vinyásza jóga rendszer első sorozatában szerepel (jóga-csikitszá). A negyedik sorozat első nagy blokkját alkotó csípőnyitó pózok és az átvezető hátrahajlítás (pádángustha-dhanurászana) után következik a marícsjászana sorozat. A nyolc marícsjászana póz közös jellemzője az, hogy az egyik láb mindig behajlítva van, vagyis a talp az azonos oldali ülőcsont közelében, a térd pedig a levegőben. Ez a tengely, amely körül a karokkal kulcsoljuk a felsőtestet. A pózokban páronként eltérő a kulcsolási irány (egyszer egyenesen előrehajolva, bentről kifelé kulcsolunk, egyszer pedig kifordítjuk a törzset, és kintről befelé kulcsolunk. Az A és C változatban a másik láb egyenes, a B és D változatban a másik láb féllótuszban van. Az E és F változatban a másik láb vírászana pozícióban van, míg G és H változatban a tarkónk mögött (ékapáda-sírsászanában).

Vinyásza számolás

Marícsjászana E

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre lefelé néző kutyapózból úgy, hogy a bal lábunkat egyből vírászana pozícióba helyezzük. Belégzésre hajlítsuk be a jobb térdünket úgy, hogy a jobb lábszár függőlegesen maradjon (a térd a boka fölött), kulcsoljuk körbe a jobb lábunkat a jobb karunkkal belülről kifelé, hátul megfogva a jobb kezünkkel a bal csuklónkat. Nézzünk fel a két szemöldök közé.
Astau: Kilégzésre hajoljunk előre a mellkassal a bal lábunkra, és nézzünk az orrhegyünkre. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.
Nava: Belégzésre emeljük meg a mellkasunkat, és ismét nézzünk az orrhegyünkre. Kilégzésre bontsuk a kulcsolást, és helyezzük a két tenyerünket a talajra a csípőink mellett.
Dasa: Belégzésre emeljük ki magunkat lólászanába (ingapózba).
Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Csaturdasa-vimsatihi: ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat (szapta-trajódasa) a bal oldalra is.

Marícsjászana F

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre lefelé néző kutyapózból úgy, hogy a bal lábunkat egyből vírászana pozícióba helyezzük. Belégzésre hajlítsuk be a jobb térdünket úgy, hogy a jobb lábszár függőlegesen maradjon (a térd a boka fölött), majd forduljunk ki és kulcsoljuk körbe a jobb lábunkat a bal karunkkal kintről befelé, hátul megfogva a bal kezünkkel a jobb csuklónkat. Nézzünk hátra a jobb vállunk fölött, és hajtsunk végre öt mély légzést a pózban.
Astau: Belégzésre emeljük ki magunkat lólászanába (ingapózba).
Nava: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Dvádasa: ismételjük meg a pózt a bal oldalra is.
Trajódasa: Belégzésre emeljük ki magunkat lólászanába (ingapózba).
Csaturdasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsadasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Nincsenek megjegyzések: