2017. január 24., kedd

Mentális rabszolgaság

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"8. Fejezet
8. Törvény: A választott meditációs tárgy típusa határozza meg a létrejövő elmeállapotot

Bármi, amit gondolunk, mondunk vagy csinálunk, tudatalatti lenyomatot (szamszkárát) fog hagyni az elménkben. Ez a lenyomat, bármi is legyen, a saját ismétlődésére fog inspirálni. Azok a gondolatok, melyek folyamatosan keringenek a fejünkben, saját neuronhálózatukat hozzák létre. Ezek a hálózatok egyre jobban és jobban elmélyülnek, ami azt jelenti, hogy legközelebb sokkal könnyebben választjuk ugyanazt az utat.

Tegyük fel, hogy fáradtan érünk haza a munkából, de még házimunkánk is van. Az elménk esetleg azt javasolja, hogy együnk egy kic csokoládét, fagyit, kávét vagy alkoholt, bármi is legyen a preferenciánk. Rövid habozás után végül engedünk az elménknek, és egy újabb tudatalatti benyomást hozunk létre. Amikor megismétlődik ugyanez a helyzet, már megalapoztuk a tudatalatti hajlamot, hogy ismét ugyanezt a stratégiát kövessük. Amikor egy bizonyos stratégiát néhányszor megismétlünk anélkül, hogy megkérdőjeleznénk vagy megfontolnánk, létrehozunk egy feltételekhez kötöttséget (vászanát). A feltételekhez kötöttség ugyanazon típusú tudatalatti benyomások sorozatából áll. Ha egy bizonyos stratégia szokássá vált, akkor a benyomásból feltételekhez kötöttség lett és a viselkedésünk egyre automatikusabb lesz. Ez azt jelenti, hogy anélkül történik meg, hogy tudatosak lennénk a függőségünkről vagy szokásunkról és ebben a fázisban már mentális rabszolgaságot hoztunk létre.

A jógában a mentális rabszolgaság azt jelenti, hogy robotként követjük az elménk utasításait. Az elme pedig a tudatalattinak nevezett tárolóra rögzített parancsokat hajtja végre. A tárolóval vagy digitális rögzítő készülékkel az a baj, hogy nem tud visszautasítani semmilyen benyomást. Csak rögzíti, és semmi mást nem tesz."

Nincsenek megjegyzések: