2017. január 14., szombat

Karna családja

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Parasuráma utasítása

Egyes változatokban a háború tizenötödik napjának éjjelén Karnának volt egy álma, melyben látta a guruját, Parasurámát és megkérte, hogy vonja vissza az átkát. Parasuráma elmondta neki, hogy végig tudta azt, hogy Karna ksatrija, de mégis elfogadta tanítványának, mert méltó tanítványnak találta. Parasuráma elmagyarázta Karnának, hogy a brahmánda asztra cserben fogja hagyni, amikor a legjobban lesz rá szüksége. Ha megölte volna Ardzsunát, Durjódhana lett volna a király Judhisthira helyett, és eluralkodott volna a káosz. Így Parasuráma halhatatlan dicsőséggel és örök hírnévvel áldotta meg.

Karna családja

A Mahábhárata szerint Karna felesége Vrisálí volt. Tíz fia volt: Vrisaszéna, Szudáma, Vrisakétu, Csitraszéna, Szatjaszéna, Suséna, Satrundzsaja, Dvipata, Banaszéna és Praszéna. Közülük nyolcan vettek részt a kuruksétrai háborúban. Szudámát Ardzsuna ölte meg Draupadí szvajamvara ceremóniáján, kilenc éves korában. Praszénát Szátjaki ölte meg. Satrundzsaját, Vrisaszénát és Dvipatát Ardzsuna ölte meg. Bhyma ölte meg Bánaszénát, Nakula Csitraszénát, Szatjaszénát és Szusénát. Vrisakétu volt Karna egyetlen fia, aki túlélte a háborút. A háború után, amikor a Pándavák megtudták, hogy Karna a testvérük, Vrisdakétu Ardzsuna védence lett, és különböző csatákban vett részt, melyek megelőzték az asvamédha-jagját. Vrisakétut Ardzsuna fia, Babruváhana ölte meg az asvamédha-jagja közben vívott csatában.

Karna személyisége a hinduizmos több figurájával is párhuzamot mutat. A Mahábhárata szerzője, Vjásza szintén Szatjavatí és Parásara házasságon kívüli kapcsolatából született, csakúgy, mint Karna Kuntí házassága előtt. Az apjának, Szúrjának a Védák szerint szintén két anyja van: az éjszaka és a hajnal. Karna két anyja Kuntí és Rádhá voltak.

Georg von Simson Karna és Kumbhakarna, Rávana testvére között von párhuzamot. A nevük hasonlósága mellett mindketten kimaradtak az eposzaik nagy háborúiból, legalábbis eleinte. Egyes történészek Akhillészhez is hasonlították, mivel mindkettejüknek volt ereje, de nem volt hozzá megfelelő társadalmi rangja.

Nincsenek megjegyzések: