2017. január 19., csütörtök

Az átlagember meditációja

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Abban az esetben azonban, ha számtalan kötelezettség, felelősség és figyelemelterelő tényező hat ránk nap mint nap, az elménk pedig arról álmodozik és azzal foglalkozik, hogy minél fényesebb jövőt építsen új lehetőségekből, fejlődésből és a kreativitásunk kifejezésének módjaiból, az esélyünk, hogy Aurobindo gondolat-negáló módszerével sikert érjünk el, valóban csekély. És mit tegyenek azok, akik kevésbé tehetségesek, mint Aurobindo, Ramana Maharishi vagy J. Krishnamurti?

A szisztematikus módszernek, melyet ebben a könyvben ismertetek, az a célja, hogy megbízható és megismételhető eredményeket hozzon a hátköznapi emberek számára is. Egyetlen dolgot kell tennünk: lépésről lépésre elkezdjük gyakorolni és lassan, hosszabb idő alatt beépítjük az életünkbe, anélkül, hogy rövid távon látványos eredményekre számítanánk.

Aurobindo az volt, akit „öreg léleknek” neveznénk. Az elméje legyőzte azt a hajlamot, hogy ragaszkodni kezdjen a következő felmerülő tárgyhoz. Ezért tudta olyan könnyen kiiktatni a tárgyakat az elméjéből, még mielőtt gyökeret vertek volna benne. Az átlagember esetében fel sem merül a kérdés, hogy az elme hozzákapcsolódik-e a felmerülő gondolatokhoz vagy nem, mert az elme önmaga keresi az olyan tárgyakat, melyekhez hozzá tud kapcsolódni, és ha nincs semmi a közelében, akkor egy pillanat alatt elképzeli őket. Az itt leírt meditációs technikában, mely a jóga szívét alkotja, pontosan az elmének ezt a hajlamát fogjuk felhasználni arra, hogy elfordítsuk a profántól, és a szent felé fordítsuk.

E fejezet célja az, hogy megértsük: nem tudunk meditálni. Szélesebb értelemben persze az irányított, koncentrált gondolat minden formáját meditációnak tekinthetjük. Például egy bosszúszomjas ember folyamatosan az ellenségei vesztén meditál, a materialisa ember pedig a részvényein vagy az ingatlanvagyonán meditál. Az érzéki vagy érzelmes ember a saját vágyai beteljesülésén meditál. Szélesebb értelemben véve ezek is meditációnak tekinthetők, viszont a jóga nem tekinti megfelelőnek a meditációs tárgy választását. Bármini is meditálunk ma, az teremti meg, hogy mik leszünk holnap. Ha megértjük ezt, akkor a meditációs tárgyak helyes megválasztásának jelentőségét is felfogjuk."

Nincsenek megjegyzések: