2017. január 28., szombat

A marícsjászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Marícsjászana (Marícsi bölcs póza)

Marícsi Brahmá tíz mentális fiának (a pradzsápatiknak) egyike. A teremtés kezdete előtt Brahmának, a teremtő félistennek szüksége volt néhány felelős személyre, akiknek átadhatta az univerzum benépesítésének felelősségét. Így hát a testéből és az elméjéből megteremtette a tíz pradzsápatit. A tíz pradzsápati (ősnemző) a következő: Marícsi, Atri, Angirasza, Pulaha, Pulasztja, Kratu, Vaszistha, Pracsétasza, Bhrigu, Nárada. Ugyancsak ő volt a szaptarisi (hét bölcs) egyike az első manvantarában. A szaptarisit több helyen is dicsőítik a Védákban. A védikus himnuszokban ugyan nincsenek név szerit felsorolva, ám a Bráhmanákban és az Upanisadokban megtaláljuk a neveiket is: Vaszistha, Marícsi, Pulasztja, Pulaha, Atri, Angirasza és Kratu. A hinduizmos úgy tekinti, hogy ez a hét bölcs a Nagy-Göncöl csillagkép csillagain él. A csillagkép nyolcadik, kevésbé fényes csillaga pedig az Arundhatí.

A különböző források szerint Marícsi felesége Kalá (Kardama Muni lánya), Szambhúti (Daksa lánya), illetve Dharmavrata. Krisna is megemlíti a Bhagavad-gítában: „Az Áditják közül Visnu, a fénylő égitestek közül a Nap, a marutok közül Marícsi, a csillagok közül pedig a Hold vagyok.” (Bg 10.21)

Marícsi Risit nem szabad összetéveszteni Máricsával, aki egy ráksasza démon volt, és Ráma ölte meg a Rámájána eposzban. Szintén nem tévesztendő össze a Marícsi nevű buddhista istennővel, aki a mennyek és a fény istennője a mahájána és vadzsrájána buddhizmusban.

Egy nap Marícsi elment az erdősbe, hogy tűzifát és virágokat gyűjtsön a reggeli áldozatához, és nagyon fáradtan tért haza. Hívta feleségét, Dharmavratát, és megkérte, hogy mossa meg a lábát. Épp ahogy a felesége elkezdte mosni a lábát, megérkezett Brahmá. Dharmavrata nem tudta, mitévő legyen: folytassa a férje lábának mosását, vagy foglalkozzon a vendéggel, aki történetesen Marícsi apja is volt. Miután a másodikat választotta, a férje megharagudott rá. Marícsi dühében megátkozta a feleségét, hogy váljon kővé. Dharmavrata persze megsértődött, mert úgy gondolta, hogy jogtalan volt a büntetés. Így hát Dharmavrata sok-sok évnyi meditációba kezdett, amire felfigyelt az Úr Visnu, és elégedetté válva az odaadásával, megígérte neki, hogy kap egy áldást. Dharmavrata csak azt kérte, hogy az Úr Visnu érvénytelenítse a férje átkát. Azonban Marícsi olyan nagy hatalmú bölcs volt, hogy még az Úr Visnu sem tudta semlegesíteni az átkát, így hát azt az áldást ajánlotta fel, hogy Dharmavrata szent kővé fog válni, melyre az összes félisten vágyni fog. Úgy tartják, hogy ez a szent kő Gájában, Bihar tartományban található Indiában.


Marícsi leghíresebb fia Kasjapa, akinek a fia Visnu volt törpe bráhmana (Vámana) inkarnációjában. Vámana Aditi fiaként született meg, míg Kasjapa másik felesége, Diti a két legnagyobb démonnak, Visnu esküdt ellenségének adott életet: Hiranjakasipunak és Hiranjáksának.

Nincsenek megjegyzések: