2017. január 13., péntek

Paleo (Ál) medicina

Nagyot futott a napokban a növényi tejek állítólagos veszélyeit taglaló cikk, melynek szerzője dr. Tóth Csaba, a Paleomedicina Hungary munkatársa. Természetesen a kontracikkek sem várattak magukra. Itt egy példa: Tényleg veszélyes a rizstej? 

Nos, mielőtt a cikkben foglalt állítólag tudományosan megalapozott kijelentésekre rátérnék, körülnéztem egy kicsit a paleomedicina.com oldalán. Kezdjük talán azzal az imresszummal, ami a cikk alján található:

"A Paleomedicina munkacsoport kizárólag tudományos alapon végzi a tevékenységét. Semmilyen természetgyógyászati módszert nem használunk, ezektől elhatárolódunk. A Paleomedicina által képviselt irányzat, az evolúciós orvoslás, a valódi tudomány része. Nemzetközi orvosi szakfolyóiratokban megjelent közleményeinket itt olvashatják."

Az evolúciós elmélet (illetve mítosz) tudományosságáról ez alkalommal ne nyissunk vitát, a paleo étrend (illetve mítosz) tudományosságát pedig már több blogbejegyzésben megvitattuk. A munkacsoport állítólag "végleges megoldásokat ajánl, nem csak tüneteket kezel, hanem a betegséget szünteti meg", méghozzá nem is akármilyeneket: cukorbetegség, autoimmun betegségek, epilepszia, agydaganatok, vastagbél-daganatok, egyéb daganatok, hogy csak a legillusztrisabb betegségeket említsük, melyek kezelését vállalja a munkacsoport. Még jó, hogy voltak annyira őszinték, és a szív-érrendszeri betegségeket nem emelték ki a palettán, mivel annak inkább az előmozdítására jó a paleo étrend, mintsem a kezelésére. Na mindegy, ha valaki nem-onkológiai módszerekkel (vagyis műtét, sugár és kemó nélkül) akar daganatos betegeket kezelni, és közben "tudományosnak" mondja a megközelítését, onnan fejvesztve kell menekülni (lásd a tegnapelőtti pH-csoda blogbejegyzésemet). 

Szóval a növényi tejek. Nem is értem, hogy miért támadja ilyen hevesen a szerző a növényi tejeket, szinte veszélyesebbnek kikiáltva azokat a tehétejnél, amikor tudomásom szerint a paleó étrend sem javasolja a tej és tejtermékek fogyasztását. A gabonákkal és olajos magvakkal is vannak mindenféle problémáik, de azért azt nehéz lenne tudományos alapozottsággal kijelenteni, hogy mindenki meghal, aki rizst vagy mandulát eszik. Ugyanis a növényi tej nem más, mint ezek az alapvető élemiszerek vízzel leturmixolva. Vannak még olyan "elvetemültek", akik némi sót, steviát vagy kókuszolajat is adnak hozzá, ami mind-mind veszélyes méreganyag! 😜

A szerző arra igyekszik kihegyezni a mondókáját, hogy a dobozos előre gyártott növényi tejekben mi minden van, de akinek van otthon egy jó turmixgépe, annak eszébe sem jut ilyeneket venni, amikor ötödannyiból elő tudja állítani saját maga. A csecsemők hozzátáplálása egy másik külön történet. Sokkoló képekkel és esetekkel van tele a cikk, ám a helytelenül, nem anyatejjel táplált és hozzáértés nélkül tápszerezett csecsemők eseteiből azért kissé messzemenő annak a következtetésnek a levonása, hogy a felnőtt embert is kinyírja a bő vízzel leturmixolt mandula, dió, kókusz vagy rizs, esetleg zab. 

A cikkben hivatkozott források egyébként összesen négy, helytelenül hozzátáplált csecsemőről szólnak. Ennél sokkal többet is félretápláltak már olyan szülők, akik nem is voltak vegánok, csak egyszerűen nem tudták, hogy mit mikortól lehet adni, és nem figyeltek a gyermekük jelzéseire. Én magam azt gondolom, hogy a hús és a tojás teljesen elhagyható, és a növényekkel történő hozzátáplálást igény esetén ki lehet egészíteni némi tejtermékkel. Két lányom már épen, egészségesen átesett a hozzátápálási szakaszon, a fiam pedig most még csak anyatejes. Én magam soha nem kaptam anyatejet, és nem tudom, hogy milyen papikkal etettek gyermekkoromban, de semmilyen ételallergiám nincs, és bár gyerekként gyakran megfáztam télen, egyéb bajom még életemben nem volt. 18 éves koromig sok húst ettem, és 43 éves koromig vegetáriánusként sok tejterméket. 3 éve vagyok vegán, és nekem ez az étrend megfelel, de nem akarom fanatikusan, nulla éves kortól ráerőltetni a gyerekeimre. De azt hiszem, hogy paleó nélkül remekül megvagyok, és ha a fent felsorolt betegségek közül valamelyik felbukkanna a családban, akkor eszembe nem jutna a Paleomedicina munkacsoport tagjaira bízni az egészségünket.

Nincsenek megjegyzések: