2017. január 10., kedd

A meditáció tárgya és alanya

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Őszintén, valóban szeretnénk eggyé válni mindennel? Nincs-e számtalan olyan dolog, amivel inkább nem válnánk eggyé? A jóga-filozófia azt tanítja, hogy a felszabadulás állapota - melyet az eredményez, hogy megvalósítjuk a tényleges önvalónkat, a lényegünket – olyan, mint egy TV-képernyő, melyre sok száz képet vetíthetünk ki, de egyik sem fog rajta maradni. Ha a kép eltűnik, a képernyő készen áll a következő kép mutatására, mert semmilyen kondicionálás nem történik, és így a képernyő nem kezd el ragaszkodni egyik képhez sem. Ebben a tekintetben a TV-képernyőhöz hasonló tudat mentes a saját múltjától. Jegyezzük meg, hogy a képernyő nem válik eggyé mindennel, hanem mindig különálló marad a képtől. Csak azért tűnik úgy, hogy az ellenkezője igaz, mert annyira magukkal ragadnak a képek, hogy elfeledkezünk a képernyő jelenlétéről.

Most gondolkodjunk egy pillanatig: Ha elkezdenénk ragaszkodni mindegyik képhez, vagyis eggyé válnánk velük, mi történne? Ismerősnek tűnik, nem? Már eleve ezt tesszük megszokásból, eleve ez okozta a bajt. Patandzsalí azt mondja, hogy a szenvedés oka a látó és a látott elképzelt vagy hamis egyesülése (Jóga-szútra 2.17). Ez a szenvedés oka, és nem a megoldás. Az egoizmust is úgy határozza meg, mint a látó (tudat) és a látás (intelligencia) hibás egyesülését (Jóga-szútra 2.6). Azt is kijelenti, hogy ezt az egyesülést a tudatlanság okozza (Jóga-szútra 2.24). Végül azzal szögezi be a „mindennel-eggyé-válás” koporsóját, hogy kijelenti: a megoldás nem az egység, hanem a megkülönböztetés (Jóga-szútra 2.26).

Ismét felteszem a kérdést, hogyan válhat a végtelen, örök és minőségek nélküli tudat, az önvaló eggyé a testtel, az elmével és a külső tárgyakkal, melyek mind végesek, átmenetiek és egyéni tulajdonságokkal rendelkeznek? A kettő különálló, és nem egyesülhet, és valójában az okozza a szenvedést, ha egységként tekintünk rájuk.

Ahhoz, hogy megakadályozzuk ezt az egyesülést, addig kell meditálni a tárgyakon, amíg tisztán fel nem fogjuk a lényegi természetüket, vagyis azt, hogy végesek, átmenetiek és különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Ennek a módszernek az eredményét objektív (tárggyal rendelkező) szamádhinak nevezik. Amikor ezt elértük, akkor a már képzett és erőteljes elménket az önvaló, a tudat felé irányítjuk. Ekkor megtapasztaljuk annak határtalan, örök és tulajdonságok nélküli természetét. Ezt a tárgy nélküli szamádhiban érhetjük el. Ezért tanít a jóga két teljesen különböző szamádhiról. Két alapvetően különböző kategória létezik, melyeket meg kell ismernünk a meditációban, ez pedig a tárgyak világa, valamint az alany, a tiszta tudat."

Nincsenek megjegyzések: