2017. január 26., csütörtök

A meditáció tárgyai

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A tudatos elménk bizonyos mértékig felül tudja írni a feltételekhez kötöttséget, és ahelyett, hogy félelemből vagy önmaga megvédése céljából cselekedne, azt is választhatja, hogy szabadon cselekszik, ahelyett, hogy reagálna valamire. A jóga-meditáció a tudatalatti elme erejének fokozatos uralmunk alá hajtása, és az általunk tudatosan választott irányba fordítása. Szabadnak lenni az elmétől azt jelenti, hogy képesek vagyunk bármelyik pillanatban meghatározni, mire gondoljon az elménk, és nem fordítva. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, meg kel szüntetnünk a felfogásbeli részrehajlást, hogy felülkerekedhessünk a tárgyak feltételekhez kötött kiválasztásán, amiket az elménk javasol. Mivel minden tárgy, amire gondolunk, minden szó, amit kimondunk és minden tett, amit elkövetünk, elkerülhetetlenül nyomot hagy a tudatalattinkban, fontos, hogy bölcsen válasszuk meg a tárgyakat. Egészen addig elmehetünk, hogy kijelentjük: azzá válunk, amire gondolunk. Például, ha mindig az ételre gondolunk, akkor éhesebbek leszünk. Ha mindig a vagyonra gondolunk, akkor materialisztikusabbá válunk, és ha folyamatosan a szexuális fantáziáknak adjuk át magunkat, akkor a szexuális vágyaink növekedni fognak.

A jóga olyan meditációs tárgyakat használ, melyek a gondolatok tisztaságát és szabadságát segítik elő. A jógikus meditációs tárgyak csökkentik a tudatalatti feltételekhez kötöttséget és képessé tesznek arra, hogy „újrakondicionáljuk” és tudatosan újrateremtsük magunkat, ami visszaadja a szabad akaratunkat és megszabadít a mentális rabszolgaságból.

Belső és külső tárgyak

Amikor szemügyre vesszük a különböző meditációs tárgyakat, először különbséget kell tennünk a fizikai és pszichológiai tárgyak között, vagyis azok között, melyek a világról szóló tudást adják, és azok között, melyek az önvalóról szóló tudást adják. Miért érdekelné egyáltalán a jógát a világról szóló tudás, és nem csak a spirituális tudás, ami az önvalóról szóló tudásban tetőzik?

A jóga kultúra- és civilizáció-teremtő erő, nem puszta pszichológia. Erre kiváló példa maga Patandzsalí, a Jóga-szútra, a jóga alapfelvetéseinek félisteni összeállítója. A Jóga-szútrában a meditációs tárgyak sorát ajánlja fel, melyek, ha rájuk irányítjuk az objektív szamádhit (szamjamát), teljes megértést adnak a tudás egyes ágairól. Például azt említi, hogy a sarkcsillagra irányított objektív szamádhi teljes tudást ad a csillagászatról, míg ha ugyanezt a technikát a köldökcsakrára irányítjuk, az orvostudomány megismerését eredményezi (3.28-29) A torokcsakrára irányuló objektív szamádhi a fonetika, nyelvtan és a hang tudományának elsajátítását eredményezi, míg ugyanez a módszer a szívcsakrára irányítva a pszichológia (jóga) elsajátítását teszi lehetővé (Jóga-szútra 3.34)."

Nincsenek megjegyzések: