2017. január 17., kedd

Sri Aurobindo megvilágosodása

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Egy bombatámadást követően Aurobindot letartóztatták, és egy színpadias pert vezettek le ellene. Mindenki arra számított, hogy a brit hatalom példát statuál vele és kivégzi. Miközben a börtönben volt, és az ítéletre várt, Sri Aurobindot meglátogatta egy jógi, sé megtanította neki ezt a meditációs technikát. A tanára nagy meglepetésére, aki egész életében gyakorolta ezt a technikát, de nem érte el a felszabadulást, Aurobindonak csak három napra volt szüksége, hogy sikert érjen el. Természetesen ő egy rendkívüli és tehetséges ember volt, valamint a múltja és a jelen körülményei is összeadódtak, hogy ezt az eredményt produkálják. Azonban, ha ezt a technikát akkor tanulta volna, amikor el volt foglalva az Arya publikálásával, valószínűleg nem lett volna olyan sikeres a kiadványa. A börtönben két erőteljes tényező működött az érdekében:

  • Egyáltalán semmi értelmeset nem tudott csinálni a meditáción kívül. Nem voltak kötelezettségei, felelősségei és semmi nem térítette el a figyelmét.
  • Ami még fontosabb, a jövőjével sem kellett különösebben foglalkoznia: a helyzet legvalószínűbb kimenetele az volt, hogy halálra ítéli a koholt perben.
Nem volt értelme, hogy a lehetséges fényes jövőhöz kezdjen el ragaszkodni, mint újságíró vagy India felszabadítója. Az egyetlen dolog, ami felé értelme volt törekedni a bizonyos halálra készülve, a spirituális felszabadulás volt. Ez a transzcendentális és misztikus élmény volt az egyetlen dolog, amit a hóhér vagy kivégzőosztag nem tudott elvenni tőle. (Végül életben maradt, és híres spirituális tanító lett belőle).

Ha mindannyian úgy tudnánk meditálni, hogy a fenti két pontot úgy vonatkoztatnánk magunkra, ahogy Aurobindora is vonatkoztak, nekünk is nagy esélyünk lenne a sikerre ezzel a módszerrel. Ez emlékeztet G.I. Gourdijeff monstre 1400 oldalas ópuszának, „Belzebub meséi unokájának” főszereplője javaslatára is, aki azzal kívánta megoldani az emberiség robotszerű tudattalanságának problémáját, hogy egy modult ültetett volna beléjük, mely folyamatosan emlékezteti őket közelgő halálukra. Ezt figyelembe véve lehet, hogy az általános meditálók nem érik el olyan gyorsan a sikert, mint Aurobindo, de azért elérhetik."

Nincsenek megjegyzések: