2017. január 15., vasárnap

Az ákarna-dhanurászana végrehajtása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:


Ákarna-dhanurászana (íj-a-fülhöz póz)
Dristi: pádajóragrai (lábujjakra)

Az ákarna-dhanurászana tovább folytatja a buddhászanával megkezdett csípőnyitó blokkot, bár ez a póz talán könnyebben végrehajtható, mint a buddhászana és a kapilászana. Itt a combot nem kell ugyanis a törzs mögé vinni, elég, ha a nagylábujjunkat közelítjük a fülünkhöz, illetve a B változatban oldalra visszük ki a nyújtott lábat, tehát a csípőnyitás mellett egyensúlyozni is kell. Miután részletesen megismertük Karna személyiségét, aki egyben az íjászat mestere is volt, térjünk rá az ákarna-dhanurászana végrehajtásának részleteire!

Vinyásza számolás

Szapta: belégzésre ugorjunk előre dandászanába.
Astau: Kilégzésre hajoljunk előre, és fogjuk meg mindkét nagylábujjunkat három ujjal.
Nava: Belégzésre hajlítsuk be a jobb térdünket, és anélkül, hogy elengednénk a jobb nagylábujjunkat, húzzuk azt a jobb fülünkhöz. A törzset csak annyira hajlítsuk előre, hogy a bal kezünkkel elérjük a bal lábujjunkat. Így mélyebb lesz a csípőnyitás. Igyekezzünk egyenesen tartani a törzset, és nézzünk a bal nagylábujjunkra. Végezzünk el öt mély légzést (ákarna-dhanurászana A).
Dasa: Kilégzésre egyenesítsük ki a jobb térdünket és a jobb karunkat, és vigyük ki oldalra, amennyire tudjuk, anélkül, hogy elveszítenénk az egyensúlyunkat. A bal ülőcsonton és lábon egyensúlyozva irányítsuk a tekintetünket a jobb nagylábujjra. Végezzünk el öt mély légzést ebben a pózban is (ákarna-dhanurászana B).
Ékádasa: Belégzésre hajlítsuk vissza a térdünket az A pozícióba.
Dvádasa: Kilégzésre nyújtsuk ki mindkét lábunkat pascsimóttánászanába.
Trajódasa-sódasa: ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat (nava-dvádasa) a bal oldalra is.
Szaptadasa: Belégzésre emeljük ki magunkat lólászanába.
Astadasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Ékónavimsatihi: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Vimsatihi: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Aktív elengedés technikája

A láb oldalra emeléséhez aktiválni kell a csípőhajlító izmokat, viszont a póz felvételekor már ellazíthatjuk ezeket, hogy jobban tudjuk nyújtani az izmokat a csípő körül. A törzset szintén az gerincfeszítő izmokkal tartjuk egyenes helyzetben, de ezeket is ellazíthatjuk valamennyire a póz felvételekor. Az egyensúly megtartásához is aktiválni kell a törzsizmokat, de minél gyakorlottabbak vagyunk a pózban, annál jobban bele tudunk majd lazulni.

Rávezető változatok

Ez a póz nem igényel olyan erőteljes csípőnyitást, mint például az ékapáda-sírsászana, éppen ezért ugyanazokat a rávezető pózokat használhatjuk, amelyeket annál alkalmaztunk. Például vegyük a jobb talpunkat a jobb könyökhajlatba, az alkart a talpunkra simítva, és ülő helyzetben hintáztassuk a térdünket hátrafelé egy félkörív mentén. A bal tenyerünkkel mindig nyomjuk meg a jobb alkart és talpat, amikor hátrafelé mozog a lábunk. A második rávezető pózban fogjuk meg a bal kezünkkel a jobb lábunk külső talpélét, és dugjuk át a jobb vállunkat a jobb térdhajlat alatt. A jobb karral támaszkodjunk le a jobb csípő külső oldala mellett, és húzzuk hátra a jobb lábunkat, igyekezve kiegyenesíteni a térdünket. Mindkét rávezető póznál tartsuk a törzset egyenesen, ne görnyedjünk bele.

Haladó változat

A haladó változat a jógadandászana lesz, mely a negyedik sorozatban később következik. Itt a talpunkat nem a fülünkhöz, hanem a jobb hónaljunkba helyezzük, és ez még mélyebb csípőnyitást igényel.

Egészségügyi hatások

Javítja az emésztést
Megszünteti a székrekedést és a gyenge emésztést
Csökkenti az alhas és a vastagbél fájdalmait
Szabályozza a menstruációs ciklust
Javítja a légzést
Növeli a tüdőkapacitást és a légzésvisszatartás hosszát
Erőssé és hajlékonnyá teszi a lábakat
Erősíti a törzsizomzatot
Javítja a tartást és a koncentrációt
Megszünteti a deréktáji fájdalmakat
Rheumatoid arthritis esetén is hasznos


Ellenjavallatok: terhesség, gerincproblémák, hátfájás, gyenge csípő, vagy térdízületek.

Nincsenek megjegyzések: