2017. január 1., vasárnap

Karna, a hadvezér

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Ghatótkacsa megölése

A kuruksétrai csata tizennegyedik napján a szokásoktól eltérően a harc a sötétedés után is tartott. Ezt ki tudta használni Gatótkacsa, Bhíma félig démoni származású fia, mivel az aszurák rendkívüli erőre tettek szert éjszaka. Ghatótkacsa elpusztította a kauravák haderejének jelentős részét, és Drónácsárját is megsebezte. Amikor Karna látta, hogy a helyzet kezd válságosra fordulni, felhasználta a Vászava Sakti fegyver Ghatótkacsa ellen, és megölte. Krisna elégedettséggel nyugtázta a tényt, hogy Karna már többé nem használhatta fel ezt a fegyver Ardzsuna ellen. Azt mondta Szátjakínak, hogy kiterjesztette májáját, vagyis illúzióját Karnára, hogy megvédje Ardzsunát Karna mennyei fegyvereitől, és nem engedte, hogy közvetlen harcba bocsátkozzanak.

Karna főparancsnoksága

A kuruksétrai csata tizenhatodik és tizenhetedik napján Karna, Drona halálát követően átvette a Kaurava hadsereg főparancsnoki szerepét. Karna ez alkalommal használta először Vidzsaja íját a harcban. Amint felajzotta az íjat, az dörgedelmes hangot adott ki, mely minden más hangot elnyomott. Ezt hallva, és halálra menő küzdelmet sejtve Karna és Ardzsuna között, Krisna azzal figyelmeztette Ardzsunát, hogy a hősök legkiválóbbikának nevezte.

Krisna szerint, Karna rendelkezett az öt Pándava testvér összes jó tulajdonságával – Judhisthira erényességével, Bhíma erejével, Ardzsuna íjász képességeivel, Nakula szépségével és Szahadéva bölcsességével. A Kauravák amiatt aggódtak, hogy Ardzsuna előnyhöz jut, mivel Krisna volt a szekérhajtója. Ennek ellensúlyozására, Durjódhana megkérte a tehetséges Sálját, Madra királyát és a Pándavák anyai nagybátyját, hogy legyen Karna szekérhajtója. Bár nem örült annak, hogy egy alacsonyabb rangú harcost kell szolgálnia, mivel Karna egy szekérhajtó fia volt, Sálja mégis elfogadja a feladatot. A háború kezdete előtt, amikor trükkel a Kauravák oldalára állították, Sálja ígéretet tett Judhisthirának, hogy demoralizálni és frusztrálni fogja Karnát.

Ahogy Karna ígérte Kuntínak, csak Ardzsuna megölésére törekedett. A tizenhatodik napon az összes Pándava testvérrel harcolt, Ardzsuna kivételével, mindegyiküket legyőzte közelharcban, de megkímélte az életüket, és durva szavakkal sértegette őket. Duhsászana szörnyű halálát követően arra utasította Sálját, a szekérhajtóját, hogy induljon Ardzsuna felé, mivel eldöntötte, hogy egyszer és mindenkorra végez vele. Karna támadásai annyira erőteljesek voltak, hogy Ardzsuna védekezése hamarosan összeomlott. Ekkor Karna felkészült, hogy megölje Ardzsunát. Elővette Nágásztráját, ugyanazt a fegyvert, amit Indradzsit használt Ráma ellen. Ekkor Sálja közbeavatkozott, és azt mondta neki, hogy célozzon Ardzsuna mellkasára. Mivel Sája folyamatos sértegetései már felidegesítették, Karna úgy vélte, hogy félre akarja vezetni, és a mellkasa helyett a fejére célzott. Krisna úgy mentette meg Ardzsuna életét, hogy Karna szekerének kerekét a földbe süllyesztette, ás így a nyíl csak Ardzsuna sisakját érte el, és nem a fejét. Ekkor Karna és Ardzsuna durva háborúba kezdett, ám ahogy Kuntínak ígérte, Karna csak egyszer használt mennyei fegyvert Ardzsuna ellen. Bár Karna volt fölényben, végül meghagyta Ardzsuna életét, mert a nap már lenyugodni készült. Egyes változatok szerint Krisna rájött, hogy csak a csoda mentheti meg védence, Ardzsuna életét, és ezért elintézte, hogy korábban nyugodjon le a Nap. Később az Úr Krisna kitervelte, hogy csellel fogják megölni Karnát. Elmondta Ardzsunának, hogy el fog jönni az a pillanat, amikor Karna védtelen lesz, és Ardzsunának akkor kell lesújtania rá.

Nincsenek megjegyzések: