2017. január 21., szombat

Pádángustha dhanurászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Pádángustha dhanurászana (Íjpóz lábujjfogással)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A pádángustha dhanurászana a második sorozatban szereplő dhanurászana (íjpóz) haladó változata. Az íj szimbolikájáról a védikus mitológiában már sok szót ejtettünk a dhanurászana kapcsán. Most essék néhány szó a védikus mitológia leghíresebb íjairól!

Az előző póznál tárgyalt Karna íját Vidzsajának (győzedelmes) hívták, és Parasurámától kapta. Az íj eredetileg Siváé volt, és Parasuráma Indrától kapta. Az íj biztosította a győzelmet a tulajdonosának, és a húrját semmilyen fegyverrel nem lehetett megsemmisíteni.

Ardzsuna, Karna féltestvére és nagy ellenfele a kuruksétrai csatában szintén a világ egyik leghíresebb íjásza volt. Az ő íját Gándívának nevezték, és eredetileg Brahmá készítette. Brahmától Pradzsápatihoz, majd Indrához, majd Szómához, végül Varunához került. Varuna pedig Ardzsunának adta Agni kérésére a Khándava erdő leégése után. Ez volt az egyik létező legnehezebb íj, duplán hajlott, mint a hun íjak, és 108 elszakíthatatlan húrja volt.

Ráma íját Sárngának nevezték. Az íjat Brahmá készítette Dadhícsi bölcs csontjaiból, melyekből Indra villám-fegyvere, a Vadzsra, valamint két másik híres íj, a fent említett Gándíva és Siva íja, a Pinaka is készült. A Sárnga íjat az Úr Visnu kapta, és Később Ráma inkarnációjában is használta Rávana és Kumbhakarna megölésére. Az Úr Kirsna is ezt az íjat használta földi inkarnációja során. Később a tanítványának, Parasurámának adta, hogy helyreállítsa a dharmát. Később Dzsnaka, Mithila királya lett az íj őrzője.

Siva íját Pinakának nevezték, és ezzel az íjjal pusztította el Tripura démon városát. Az íjat csak Ráma volt képes felemelni ás eltörni Szítá szvajamvara (eljegyzési) szertartása során.

Összefoglalás

A pádángustha dhanurászana egy összekötő póz az ákarna-dhanurászanával végződő csípőnyitó blokk és a marícsjászana (E-F-G-H) blokk között. A pózt a második sorozatban is lehet gyakorolni a pársva-dhanurászana után. Annyiban kötődik az előző pózhoz, hogy itt is a nagylábujjakat fogjuk a két kezünkkel.

Vinyásza számolás

Szapta: Kilégzésre ereszkedjünk le csaturanga-dandászanába. Miután az előző pózt lefelé néző kutyapózban fejeztük be, elvégezhetünk egy teljes vinyászát is, és akkor a csaturanga a negyedik vinyásza (csatvári) lesz. Ha viszont csak leeresztjük magunkat a csaturangába, akkor hetedik vinyászának számíthatjuk.
Astau: Ereszkedjünk le hason fekvésbe a talajra. Fogjuk meg két oldalról a lábfejünket vagy a lábujjainkat a kezeinkkel, majd belégzésre forgassuk előre a könyökünket, és igyekezzünk kiegyenesíteni a térdeinket és a könyökeinket, amennyire lehetséges. Ezáltal mélyíteni tudjuk a hátrahajlítást. Végezzünk el öt mély légzést a pózban (pádángustha-dhanurászana A).
Nava: Kilégzésre engedjük le a talpainkat a fejünkre, vagy a vállainkra. Itt a könyökök teljesen be vannak hajlítva, és a térd is jobban van hajlítva, mint az A változatban. Hajtsunk végre öt mély légzést a pózban (pádángustha-dhanurászana B).
Dasa: Belégzésre ismét nyújtsuk ki a térdeinket és a könyökeinket, és emeljük a lábfejeket minél magasabbra. Végezzünk el ismét öt mély légzést a pádángustha-dhanurászana A-ban.
Ékádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dvádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Nincsenek megjegyzések: