2017. január 12., csütörtök

Az elvonatkoztatás útja

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"7. gyakorlat: az elvonatkoztatás útja

Próbáljuk ki a következő, nagyon egyszerű meditációs technikát, ami csupán három lépésből áll:

  1. Üljünk le és figyeljük meg az elmét, de ne hozzunk létre tudatosan semmilyen gondolatot.
  2. Az elme megfigyelésén keresztül váljunk tudatossá arról a tényről, hogy a gondolatok nem az elmében jönnek létre, hanem kívülről hatolnak bele, mint ahogyan a rádiókészülék is felfogja a rádióhullámokat, de nem hozza létre azokat.
  3. Mielőtt a gondolat gyökeret verne az elménkben, gyorsan dobjuk ki!

Töltsünk el némi időt e meditációs technika megtapasztalásával és mérjük fel, hogyan hat az elménkre! Ha közben elveszítjük a fonalat, akkor olvassul el újra a három lépést, és alkalmazzuk őket újra és újra a meditációs technikában! Csak akkor olvassunk tovább, ha már tudjuk gyakorolni ezt a technikát! Azt szeretném, ha mindenki saját maga tapasztalná meg az eredményt. Következő részben szeretném megtárgyalni, hogy (a tanulókkal végzett mennyiségi kísérletek alapján) milyen eredményeket fog tapasztalni a tipikus meditáló, és mit tapasztalhat meg az, aki rendkívüli adottságokkal bír, vagy ahogy az indiai tanáraim mondták, „az utolsó inkarnációját éli”.

Ez a technika a meditációs technikáktól való elvonatkoztatáson alapul. Elvonatkoztatunk a gondolatok elmébe való belépésétől. Pontosan ez a technika vezette a híres indiai bölcset, Sri Aurobindót három nap alatt a felszabadulásig. Remélem, hogy az olvasó sikeresebb lesz a technika gyakorlásában, mint a legtöbben, de a legtöbb megkérdezett ember esetében csak fokozódó fejfájást eredményezett. Az a tény, hogy Aurobindo esetében bevált, nem csak a módszer eredménye és azé, hogy nagyon fejlett spirituális lény volt, hanem a rendkívüli helyzeté is, amiben találta magát, amikor megkapta.

Aurobindo Ghose a 18. század végén született, vagyonos és művelt bengáli családban. Angliába küldték tanulni és kijárta a King's College-t, a Cambridge Egyetemen, miközben erős hazafias érzület fejlődött ki benne. Amikor visszatért Indiába, elkezdte egy ismert folyóirat, az Arya publikálását, mely India függetlenségére buzdított. Azzal is meggyanúsították, hogy India fegyveres ellenállását is vezeti a brit gyarmatosítókkal szemben."

Nincsenek megjegyzések: